Google спечели ключово дело

12:11, 24 сеп 19 / Свят 25 1622 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Google не е задължен да се съобразява с регламента на ЕС за „правото да бъдеш забравен“ за домейните на търсачката извън Европа. Това постанови Съдът на ЕС, пише БГНЕС.

Решението на магистратите от Европейския съд е победа на технологичния гигант по дело, което се смята за ключово по отношение на това, дали европейската регулация трябва да се прилага и отвъд границите на Европа.

Американската компания настояваше, че премахването на определени резултати от търсачката й, изисквано от европейското законодателство, не трябва да се простира върху домейна google.com и другите й сайтове за страни извън ЕС.

Решението на Европейския съд означава, че компанията трябва да премахне линковете, които злепоставят личности или фирми от търсачката си в Европа, но не и в други страни, след като получи искане за това.

Спорът започна през 2015 г. между Google и френският регулатор на личните данни. Гигантът въведе геоблокиране, което предотвратява европейските потребители да виждат определени връзки в мрежата но отказа да цензуриране такива резултата в други части на света. Фирмата също така оспори глобата в размер на 100 000 евро, което френския регулатор наложи по казуса.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама