57% от българите смятат, че сме спечелили от членството в ЕС

14:29, 24 сеп 19 25 2950 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

57% от българите смятат, че сме спечелили от членството в ЕС, сочат данните от проучване на Евробарометър, разпространени от пресслужбата на Европейския парламент.

Повече от две трети от респондентите (68%) в ЕС смятат, че тяхната страна е извлякла полза от членството, което е най-високото общо ниво отчетено от 1983 г. насам. 56% от европейците са съгласни, че гласът им се зачита в ЕС, което е най-позитивният резултат за този индикатор от 2002 г.

Проучването показва, че увеличеното участие на европейските изборите през 2019 г. се дължи на нарастване на участието на младите хора. Все повече млади граждани под 25 г. (+14 процентни пункта), както и групата от 25 до 39 г. (12%) гласуват в сравнение с предишните избори.

Общата избирателна активност на европейските избори беше 50.6%, най-високата от 1994 г. насам. 19 държави членки регистрираха покачване на избирателната активност спрямо 2014 г., най-вече Полша, Румъния, Испания, Австрия, Унгария и Германия, както и Словакия и Чехия, където избирателната активност е традиционно ниска.

Брекзит също изигра роля, като 22% от респондентите споменават, че е имал влияние върху решението им да гласуват, поне „до някаква степен“.

На средно европейско ниво икономиката и растежът (44%) , както и борбата с изменението на климата (37%) са основните фактори, които са накарали избирателите да гласуват. Други важни фактори са насърчаването на правата на човека и демокрацията (37%), начинът, по който ЕС трябва да работи в бъдеще (36%), и имиграцията (34%). Въпреки че най-важната тема беше икономиката в 16 държави членки, темата за борбата с климатичните изменения оглави класациите в 8 страни.

По отношение на осведомеността в тазгодишните избори, 44% от респондентите имат спомен да са виждали или чували съобщение от Европейския парламент, което насърчава гражданите да гласуват.

Проучването на общественото мнение е проведено от Евробарометър 91.5. 28,464 респонденти са били интервюирани, във всички 28 държави членки на ЕС, сред населението на възраст над 15 години. Въпросите след изборите са филтрирани сред тези на възраст за гласуване 18+ (с изключение 16+ в Австрия и Малта, и 17+ в Гърция). Проучването на терен бе проведено между 7-26 юни 2019 г.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама