ЕС ще спести 4,2 млрд. евро от разходи за служители до 2020 г. 

14:46, 24 сеп 19 / Политика 25 1831 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 2014 до 2020 г. ЕС ще спести около 4,2 млрд. евро чрез мерки за реформи в условията, засягащи персонала. Това се посочва в нов доклад на Европейската сметна палата, съобщиха от пресцентъра на палатата.

Нееднозначно обаче е въздействието върху служителите след въведените мерки -  създават се допълнителни предизвикателства пред управлението на човешките ресурси.

Одиторите на доклада отчитат, че някои от отрицателните последици е можело да бъдат смекчени поне частично, ако реформите са били по-добре изготвени и наблюдавани.

България е на челните места в привличането на инвестиции по плана "Юнкер"

Пакетът от 2014 г. за реформи в условията, засягащи персонала включва намаляване с 5 % на броя на служителите, временно замразяване на заплатите и пенсиите и преразглеждане на Правилника за длъжностните лица.

Европейската сметна палата обръща специално внимание на Комисията, тъй като нейните служители представляват 53 % от всички служители на институциите на ЕС и за тях се отделя най-голямата част от бюджета за възнаграждения на институциите (58 %).

Последиците за човешките ресурси от мерките за икономии на разходи са се отразили отрицателно както върху условията за работа, така и върху привлекателността на институциите на ЕС като работодател.

57% от българите смятат, че сме спечелили от членството в ЕС

Промените в пенсионната възраст, кариерната структура и пенсиите ще доведат до намаляване на административните разходи на ЕС с над 19 млрд. евро до 2064 г. Очаква се дългосрочните разходи да намалеят с около 30 % в сравнение с варианта без прилагане на реформите от 2014 г.

Промените в кариерната структура са подобрили връзката между заплатите, заеманата степен и равнището на отговорност. Балансът между половете в Комисията и гъвкавостта на работната сила са на по-добро ниво.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама