Какъв знак е подкрепата на Фиона Хил – най-добрият познавач на Путин, за Евроатлантическия център на Цветанов?

14:43, 24 сеп 19 / Политика 25 1719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обявеният само преди седмица Евро-атлантически център за сигурност, създаден от Цветан Цветанов разбуни духовете в държавата. Докато анализатори се надпреварваха през последните месеци с версии за нови политически проекти и коалиции, доскоро вторият човек в най-голямата българска партия поднесе истинска изненада. Опроверга внушенията на определени среди, че е политически труп, след като Бойко Борисов поиска лично отстраняването му преди три месеца. Цветанов  в новото си амплоа акцентира върху една все по-чувствителна област – евроатлантическата ориентация на България, обявявайки я за безалтернативна и стратегическа от гледна точка на националната сигурност. Така започва коментарна статия във Faktor.bg, посветена на основаната от Цветанов надпартийна неправителствена организация. 

Центърът за сигурност, събрал водещи експерти с безупречна репутация, се появява знаково във време на тежка хибридна война, която Русия води срещу България и ЕС, на противопоставяне между безродни русофили срещу национални интереси и все по-мекушаво и плашливо реагиране от страна на институциите срещу наглите опити за връщането на страната ни в орбитата на Кремъл и Евразия. И докато в България анализатори и медии  все още са предпазливи в оценките си, Центърът на Цветанов получи впечатляваща международна подкрепа.

Знакова, но не изненадваща е личната позиция на Фиона Хил: „Поздравления за стартирането на Евро-атлантическия център за сигурност. Това начинание е отлично развитие за България и Черноморския регион и не би могло да бъде нито по-навременно, нито по-необходимо, отколкото е в този момент в международните отношения. Високо ценя сътрудничеството ни по време на работата ми в Националния съвет за сигурност на САЩ и очаквам с нетърпение да работим тясно с Вас и колегите Ви в качеството ми на старши изследовател към Програмата по външна политика в института „Брукингс”.

53-годишната Фиона Хил е специален сътрудник на президента на САЩ Доналд Тръмп и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност (2017-2019). Старши изследовател и директор на Центъра за САЩ и Европа в института „Брукингс”. Тя е американката, която най-добре познава Владимир Путин. Цели двадесет години следи, изучава и анализира пътя на руския президент - от член на КГБ до лидер в голямата политика и Кремъл след хаотичните времена при Борис Елцин. Заради познанията ѝ се смята, че тя разбира действията на руския президент по-добре от всеки друг в американската външна политика. 

Хил беше единственият човек, освен преводачите, който присъства на срещата между  Тръмп и Путин в Хелзинки. Тя е и автор на книгата “Мистър Путин - спецагент в Кремъл”, в която “улавя” руския президент как използва манипулативните трикове от времето в КГБ, за да убеждава събеседниците си в своите тези. Затова и родената в малко градче в Северна Англия дама се смята за толкова важна за американския лидер.  

През декември миналата година Цветанов, в качеството му на председател на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на Вътрешната комисия в Народното събрание проведе изненадваща среща с Хил, а след нея страната ни взе категорично решение да се откаже от шведските изтребители „Гипен” и категорично се ориентира към закупуването на натовските F-16. Хора от ранга на Хил не дават случайно подкрепата си, а профилът й недвусмислено говори, какво ще очаква от бъдещата работа на Евроатлантически център за сигурност на Цветанов, чиито действия по думите на посланик Макаров не остават незабелязани в Москва.

Центърът на Цветанов получи и личната подкрепа и на  Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет. Американският еврейски комитет приветства откриването на Евро-атлантическия център за сигурност поради три основни причини.

Първо, ние сме дългосрочни и ангажирани трансатлантици. Ние вярваме в общността от ценности и интереси, която е определяща за този ценен съюз от единомислещи държави. ЕАЦС бива основан, за да защитава и разширява всичко, което прави това пространство толкова уникално и важно. И във време, когато има съмнения и от двете страни на Атлантика относно бъдещето на съюза, този нов глас става по-необходим от всякога.

Второ, ние сме приятели на България, локацията на ЕАЦС. Ние вярваме, че гласът на България е от значение и ролята й е важна. Местоположението й на Черно море, на Балканите и в югоизточна Европа, както и отхвърлянето й на комунизма, всичко това дават една уникална гледна точка, която трябвя да бъде чута както в Европа, така и отвъд Атлантика.

Трето, ние сме приятели на Цветан Цветанов, основателя на ЕАЦС. Той е лидер с мисъл за бъдещето и уважавана личност в евро-атлантическата зона“.

“За мен е особено удоволствие да приветствам основаването на Евро-атлантическия център за сигурност с мисия да засили сътрудничеството в сектор сигурност в транс-атлантическия регион въз основа на общите евро-атлантически ценности. Като бивш главен изпълнителен директор и изпълнителен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес за повече от шест години, ние отблизо наблюдавахме, предотвратявахме и реагирахме на прояви на анти-семититъм и престъпления от омраза, насочени към еврейските общности по целия свят. Сблъсквайки се с много предизвикателства и заплахи, изключително важната задача за осигуряване на сигурността и благоденствието на гражданите в глобален план трябва да остане сред най-големите приоритети. През последните години лично станах свидетел на проактивните стъпки, които правителството на България е предприело, за да се справи с и предотврати подобни действия от омраза, като една от ключовите фигури зад тези позитивни събития бе г-н Цветан Цветанов. С удоволствие заявявам, че съм намерил един истински партньор в лицето на г-н Цветанов, който по време на своя професионален път е бил начело на позитивни и конструктивни стъпки в подкрепа на сигурността, толерантността, защитата на човешките права и свободата на речта. Уверен съм, че той е правилният човек да ръководи евроатлантическия център за сигурност. Пътят, по който центърът ще поеме, за да допринесе към индивидуалната и колективна сигурност е изключително важен и пожелавам на г-н Цветанов много успех.” Това се казва в позицията на Робърт Сингер, който е бивш главен изпълнителен директор на World ORT и бивш изпълнителен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес.

Доверие към новия аналитичен Център декларира и Агустин Диаз де Мера. Той е бивш евродепутат, бивш депутат в парламента на Кралство Испания, бивш Директор на Полицията на Кралство Испания. “Заявявам най-отговорно, че г-н Цветан Цветанов, в качеството си на български политик, е имал значителен принос и заслуги за сигурността на Европа и европейските граждани, както по време на управлението си като Министър на вътрешните работи, така и като член на Управителния съвет на Европол.

През 2014 г. правителството на Испания връчи на г-н Цветанов орденът на Гражданската отбрана на Испания “Сребърен кръст“.

По моя лична преценка, г-н Цветанов е изключително преимущество за Евроатлантическия центъра за сигурност, защото споделя и защитава общите евроатлантически ценности. В своята ежедневна работа, г-н Цветанов винаги се е стремил да насърчава и засилва евроатлантическото сътрудничество в сферата на сигурността.

Не на последно място, г-н Цветанов е професионалист в борбата с тероризма, трафика на хора, киберсигурността, като винаги се е уповавал на демократичните принципи”, казва Агустин Диаз де Мера.

Посланик Даниел Фрийд (пенсиониран) също декларира доверие към инициативата на Цветан Цветанов. Фрийд е почетен изследовател на Атлантическия съвет, има четиридесетгодишна кариера във Външната служба с жизнено важно влияние върху политиката на САЩ в Европа след разпадането на Съветския съюз и политиката на разширяване на НАТО в Централна и Източна Европа. Той е заемал позициите на специален помощник и старши директор на Съвета за национална сигурност при президентите Клинтън и Буш, на посланик в Полша и помощник държавен секретар за Европа (2005-2009). Като координатор на Държавния департамент за политиката на санкции посланик Фрийд играе важна роля за сформиране на международната реакцията в отговор на руската агресия в Украйна през 2014г. Той е и първият специален пратеник на Държавния департамент за затваряне на Центъра за задържане в Гуантанамо.

Ето позицията на Даниел Фрийд: „Удоволствие е да приветствам основаването на Евро-атлантическия център за сигурност на България на тази 30-та годишнина от завръщането на свободата в Централна и Източна Европа. Едно поколение, родено и отгледано в свобода, се появява в Централна Европа. Заедно, американци и европейци са изправени пред нови предизвикателства. Но фундаменталните истини остават непроменени: общите ценности на демокрация, върховенство на закона, сигурност чрез солидарност, свободата на словото и мисълта и други свободи, произтичащи от най-добрите ни традиции, ни позволиха да преодолеем злините от миналото. Същите тези ценности могат да ни ръководят, когато ние, свободните народи на евро-атлантическия свят, се изправяме пред предизвикателствата на нашето време. 
Евро-атлантическият център може да играе една добре дошла и много необходима роля в споделянето на най-добрите уроци от миналото и оформяне на начините, по които единната евро-атлантическа общност адресира бъдещето. Основателят на центъра Цветан Цветанов е правилният човек за тази задача. Като част от правителството и в парламента, той беше един от водещите фигури, борещи се за мястото на България в Европа и в съюз със САЩ. Знам това от личен опит и ценя многобройните му приноси към общата кауза на свободата и за американско-българските отношения.

Днес авторитаризмът и национализмът изглежда нарастват в много страни. Има лидери, които управляват чрез страх, корупция и репресии, отказвайки на собствения си народ основните им права и стремейки се да проектират власт според аксиомата, че силата оправдава всичко. Те може да си мислят, че времето им отново е настъпило. Но те грешат: ако останем верни на ценностите си и се обединим в изпълнението на нови задачи, новите авторитарни лидери ще се провалят със сигурност като техните предшественици през миналия век. Мисията на центъра за насърчаване на сигурността чрез ценности е правилната; подобно мислене може да ни припомни кои сме, да ни насочи към нови постижения. Очаквам с нетърпение да работя с Евро-атлантическия център и да му пожелавам успех!“

На фона на силното международно доверие, Евроатлантическият център е поставил и първите си приоритети: Позиции по конкретни политически събития - строежа на АЕЦ "Белене" или нуждата от засилено сътрудничество във военната област; по-задълбочени анализи по теми като фалшивите новини, влиянието им върху обществените нагласи, хибридните атаки и агресивната политика на Русия в тази сфера; за трафика на хора; за миграционните процеси; за комунистическото минало.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама