Какви са нагласите за местните избори към средата на септември в Пловдив

14:37, 24 сеп 19 25 1735 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Пловдив се очертава оспорвана битка между Славчо Атанасов и Здравко Димитров. Това сочат данните от сондаж „лице в лице“ сред пълнолетното население на община Пловдив по актуални обществено-политически теми, проведен сред 800 души между 4 и 11 септември, сочи проучване на "Галъп".

Данните, разбира се, са моментна снимка на нагласите към периода на провеждане на изследването и не са прогноза за изборен резултат. Както наскоро беше съобщено, агенцията прави такива независими сондажи в големите градове на страната и ще публикува моментната картина. До края на кампанията резултатите могат да се променят, като основен – и труден за улавяне със социологически методи – фактор могат да бъдат зависимите вотове.  

46% казват, че със сигурност ще гласуват, а още 24% избират опцията „по-скоро ще гласувам“. Това са декларативни отговори, които по правило се различават от очакваното реално гласоподаване.

Сред онези, които се очаква твърдо да гласуват, 30% заявяват подкрепа за Славчо Атанасов, а 26% за Здравко Димитров. За Николай Радев – 19%, за Дани Каназирева – 7%, за Али Байрам – 5%, за Георги Колев – 3%, за Йордан Иванов – 2%, за Николай Бухалов – 2%. Към момента на провеждане на изследването, Йордан Иванов и Али Байрам бяха все още най-обсъжданите имена за кандидати на своите политически сили (затова са и включени в примерния лист с възможни кандидати), като по-късно те бяха променени. 

Разликата между първите двама свидетелства за наистина оспорвана битка без ясен резултат. По традиция, ГЕРБ е формацията, която може да мобилизира и по-сериозната допълнителна подкрепа.

Славчо Атанасов пък, също по традиция, успява да мобилизира подкрепа отвъд патриотичния сектор и това най-ясно личи в хипотетичните балотажи – където при него се фокусира потенциален вот от типа „срещу ГЕРБ“, включително гласове от пространството на левицата и от пространството на традиционната десница.

При хипотетичен балотаж между първите двама, сред обявяващите, че се канят със сигурност да гласуват в местните избори се получава следната картина: 7% твърдят, че при такъв балотаж биха се отказали да гласуват на втори тур, 8% не могат да преценят, 47% назовават Славчо Атанасов, а 38% - Здравко Димитров.

При потенциален балотаж между Николай Радев и Здравко Димитров, Димитров назовават 43% от заявяващите твърдо намерение като цяло за гласуват на тези местни избори, а Радев – 28%. 16% казват, че на такъв втори тур не биха гласували в него, а 13% не могат да формират мнение.

Тестването на опцията Славчо Атанасов срещу Николай Радев показва, че за Атанасов биха гласували 51%, а за Радев – 22%, 17% твърдят , че няма да гласуват на такъв балотаж, а 10% не могат да преценят.

Разбира се, на тази етап тези данни имат преди всичко индикативна функция и не биха могли да играят ролята на прогноза. Също така, социологическите данни няма как да отчетат нивата на зависими и друг тип „технологични“ вотове.  

При избор измежду партии и коалиции, кандидатстващи за общински съвет, твърдо гласуващите на този етап споделят следните нагласи: ГЕРБ – 36%, БСП – 24%, листата около Славчо Атанасов (НФСБ и ВМРО) – 16%, ДПС и Съюза за Пловдив около Дани Каназирева – по 5%, Демократична България, АБВ и ЗС „Александър Стамболийски“ – по 2%, Кауза Пловдив и СДС – по 1%. С по-малки дялове са други формации и опцията „Не подкрепям никого“, които общо събират 2%. 4% още се колебаят.

Сондажът е проведен сред 800 души по метода „лице в лице“ между 4 и 11 септември. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 3 хиляди души. Двустепенна гнездова извадка, отразяваща пълнолетното население на община Пловдив.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама