Цацаров блокира освобождаването на Полфрийман (OБНОВЕНА)

17:09, 24 сеп 19 / Крими 25 3532 Topnovini

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман  и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин, съобщиха от прокуратурата.

Протести и искания за уволнения заради предсрочното освобождаване на Полфрийман

Това се случва, след като до Цацаров е постъпила молба от Аксения и Христо Монови – родители на убития Андрей Монов, които настояват за връщането на Полфрийман обратно в затвора.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи на брифинг, че след като Цацаров се е запознал с молбата на родителите, е преценил, че са налице основания за възобновяване на това производство.

„Основанията са две – първото е неспазване на изискуемата форма на произнасяне на Софийския апелативен съд (САС), като становището на главния прокурор е, че този съд е трябвало да се произнесе с решение. Такъв е законът. Но въпреки това САС се е произнесъл по начин, който поставя невъзможност да се поиска възобновяване на това производство“, заяви Арнаудова.

Като второ основание тя посочи доказателства за незаконен състав. „Двама от общо тримата съдии са имали законово основание за самоотвод. Но това те не са сторили, въпреки задълженията си по закон“, обясни Арнаудова и посочи, че това е абсолютно основание за отмяна на постановен съдебен акт.

Става въпрос за това, че председателят на състава двукратно е бил награждаван от БХК като „Човек на годината“, а съдията докладчик е бил съавтор в годишния доклад за 2016 г. на тази неправителствена организация. А БХК има три положителни становища за Полфрийман. Според Армаудовеа тези лични отношения е трябвало да се заявят от съдиите, но това не се е случило.

Това поставя под съмнение законността на съдебния акт“, обясни говорителят на главния прокурор и допълни, че всички граждани трябва да имат право да получават безпристрастно правосъдие.

Арнаудова обясни, че не са налице условия за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 78 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.