Демократите в Конгреса на САЩ започнаха официална процедура по импийчмънт на Тръмп (ОБНОВЕНА)

11:40, 25 сеп 19 / Свят 25 2816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Демократите в Камарата на представителите на САЩ започнаха официална процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, като го обвиниха, че се опитва с чуждестранна помощ да навреди на съперника си от Демократическата партия Джо Байдън преди президентските избори през ноември 2020 година, съобщи Reuters, цитирана от "Фокус".

Разследването ще предизвика остра борба между партиите в Конгреса и по време на кампанията за изборите през следващите месеци, а освен това ще активизира най-отдадените привърженици на републиканците и демократите и ще засенчи надпреварата за номинацията на демократите за това кой да се изправи срещу Тръмп през ноември догодина, отбелязва британската агенция.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите обяви разследването след среща при закрити врата със законодатели от партията й, като заяви, че действията на Тръмп подкопават националната сигурност и са в нарушение на Конституцията на САЩ.

„Президентът трябва да носи отговорност. Никой не е над закона“, подчерта Нанси Пелойзи, която от месеци се съпротивляваше да се започне процедура за импийчмънт на държавния глава.

Тръмп веднага отговори в „Туитър“, като заяви, че процедурата е „боклук и лов на вещици“.

Промяната на мнението на Пелойзи дойде след съобщенията, че държавният глава е натискал украинския си колега Владимир Зеленски да разследва лидера в надпреварата за президентската номинация на демократите Джо Байдън и неговия син Хънтър, който е работил с газова компания в Украйна. Разговорът се е провел на 25 юли. Във вторник Тръмп обеща да публикува стенограма от разговора със Зеленски. Той призна, че е обсъждал Байдън, но отрече да е задържал близо 400 милиона долара помощ от САЩ за Украйна като лост, за да накара Зеленски да започне разследване, което да навреди на Байдън.

Пелойзи заяви, че в момента шест комисии в Кнгреса разследват Тръмп и ще продължат дейността си като част от процедурата. Тези съвети ще работят съвместно и след това ще решат дали Съдебната комисия на Камарата трябва да изготви членове за импийчмънт, заявиха източници от Конгреса.

„Действията на президентството на Тръмп разкриха непочтителен факт за предателството на президента на неговата клетва, предателството на националната ни сигурност и предателството на интегритета на нашите избори“, каза лидерът на демократите.

Съюзниците на Тръмп в Конгреса обвиниха Пелойзи, че си игра на политика с решението. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл го определи като „прибързана оценка“ и посочи, че трябва да се изчака, докато не бъдат разкрити детайли от телефонния разговор.
„Това просто потвърждава, че приоритетът на Демократите в Камарата не е да правят живота на американците по-добър, а тяхната близо три-годишна фиксация върху импийчмънта“, заяви политикът в съобщение.

Разследването за импийчмънт в крайна сметка може да доведе до отстраняването на Тръмп от длъжност, въпреки че това би било почти непосилна задача за демократите. Дори ако контролираната от демократите Камара на представителите гласува за отстраняване на президента, мнозинството на републиканците в Сената ще трябва да направи следващата стъпка за импийчмънта. За осъждането на Тръмп в процеса е необходимо мнозинство от две трети в Сената.

Това ще бъде първото разследване за импийчмънт в Конгреса след проучването през 1998 г. на президента Бил Клинтън за лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието във връзка с аферата му с стажантката в Белия дом Моника Люински.
Камарата гласува за отстраняване на Клинтън през декември 1998 г., но президентът от Демократическата партия бе оправдан два месеца по-късно от Сената и остана на поста си. Единственият друг президент, който е подложен на процедура по импийчмънт, Андрю Джонсън през 1868 г., също е оправдан от Сената.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски също коментира твърденията, че американският президент му е оказал натиск. Зеленски беше категоричен, че едва ли някой може да окаже натиск върху него, тъй като той е президент на независима Украйна. "Има само един човек, който може да ми оказва натиск - шестгодишния му син, добави украинският презиндент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама