Първа стъпка към премахване на съкратеното следствие (Обновена)

10:19, 25 сеп 19 / Политика 25 1945 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентарните групи направиха стъпка към премахването на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. Те приеха на първо четене допълнение в Наказателно- процесуалния кодекс, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. В парламента дойде и правосъдният министър Данаил Кирилов.

Шеметна надпревара за премахването на съкратеното следствие

Партиите се впуснаха да предлагат промените след тежкото убийство на момиченце в Сотиря. БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ внесоха еднакво предложение съкратеното съдебно следствие да не се прилага при убийства и тежки телесни повреди. Сега този законов инструмент понякога води до намаляване на наказанията.

ГЕРБ ги подкрепиха в зала, но заявиха, че окончателното му отпадане би било стъпка назад в усилията на държавата за наказване на виновните.

Парламентът обаче прие и „алтернативното им решение“, а именно съкратеното съдебно следствие да остане в НК. При жестоки престъпления да се даде право на съда да прецени какво наказание да определи. При умишлено убийство, изнасилване, блудство или тежка телесна повреда присъдата да не може да се намали с повече от 1/5, а не както досега 1/3.

Отношение взе и министърът на правосъдието Данаил Кирилов.Ние даваме да не кажа алтернативното, другото правно решение“, посочи той. Според него в случая въпросът е продължаваме ли да се доверяваме на съда в работата му по определяне на наказанията. „Обществото се пита тези съдии прави ли са, съдът правилно ли постъпи“, коментира той и изтъкна, че този проблем ще се реши с дебат, а не ако се елементаризира. Кирилов изтъкна, че предложението на ГЕРБ е въз основа на практиката на висшите съдии.

Така водещата правна комисия ще обсъжда да остане ли съкратеното следствие и при какви условия. Засега БСП, „Воля“ и „Обединени патриоти“ искат пълно отпадане, а ГЕРБ са на обратното мнение. Ще видим как ще гласува ДПС и ще има ли консенсус около общо предложение. Окончателното решение ще бъде взето в зала.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама