Издават първи по рода си албум с карикатури на Райко Алексиев

18:40, 25 сеп 19 / Култура 25 2127 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Макар да е едно от най-изтъкнатите имена в историята на българския хумор и сатира, дълго време Райко Алексиев и неговото творчество са тема табу в България. Роденият в будно пазарджишко семейство художник е сред най-емблематичните личности в културния живот на Царство България. Той предава нова енергия на родното изкуство, а неговите карикатури години наред иронизират проблемите на българския народ и неговите държавници, но и основните играчи на европейската политическа сцена, сред които Хитлер, Сталин и Чърчил.

75 години след жестокото убийство на художника с псевдоним Фра Дяволо, сдружение „Българска история“ издава първия по рода си албум със 150 избрани карикатури от неговото творчество.

От издателството уточняват, че съдържанието включва творби на Алексиев, публикувани на страници на „Българан“, „Барабан“, „Людокос“, „Смях“, както и издавания от 1932 до 1944 година "Щурец", превърнал се в негова визитна картичка. Карикатурите се отличават със своето тематично разнообразие и недвусмисленост. Творбите ни потапят в епохата на Първата и Втората световна война, помагат ни да разберем кои са били най-вълнуващите теми в царството и отварят съзнанието за някои непреходни въпроси от общочовешко естество.

Тъй като спецификите на карикатурния жанр изискват исторически контекст, всяка една от рисунките е придружена с коментар за събитието или процеса, станали повод за нейното създаване. По този начин актуалните проблеми на България и света от първата половина на XX век стават достояние на съвременната аудитория, която може да оцени значими събития и личности през четката на един скромен, но значим творец.

Албумът „Райко Алексиев. 150 избрани карикатури с исторически коментари“ може да бъде открит в търговската мрежа от началото на октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама