"Спаси София" иска спиране на търга за сметопочистване

11:55, 25 сеп 19 25 2064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кандидатът за кмет на "Спаси София" Борис Бонев се обяви за прекратяването на търга за избор на изпълнители за почистване на града.

“Призовавам г-жа Фандъкова да прекрати тръжната процедура и да остави на следващото ръководство да проведе обществената поръчка. Кметът вече обяви, че е сбъркала с доверието към екипа си - нима гарантира, че същите хора са заложили най-добрите условия за обективен избор на изпълнител за най-голямата обществена поръчка в София?” , коментира Бонев.

Столична община: Почистването на София трябва да бъде гарантирано, независимо от резултата на предстоящите избори

Той смята, че е нередно поръчка за 430 млн. лв. да се прави от кмет и администрация, които приключват мандата, особено имайки предвид, че сегашните договори изтичат чак догодина. Борис Бонев добави, че критериите заложени в поръчката, които ще предопределят и победителя, са направени на тъмно. Нито настоящият, нито следващият кмет може да промени изхода на поръчката с така зададените условия. “Дебатът за това как да направим градът по-чист трябва да се случи в следващия общински съвет. Трябва да се заложат нови условия към кандидатите, а не да се бетонират приятелските кръгове от фирми. Категорични сме - търгът трябва да бъде спрян и проведен след изборите. Това е честното и отговорно отношение към града, което очакваме от настоящия кмет.”, добави Бонев.

От "Спаси София" обръщат внимание и на общинското сметопочистващо дружество “Чистота Искър”, което отново е забравено от ръководството на общината. Въпреки че бяха инвестирани милиони в нова техника именно с цел поемане на повече райони, дружеството е подало оферта само за един - Красна поляна. “Смятам, че не е случайно, че на общинското дружество му е отреден най-трудният за почистване район, където са концентрирани гетата. Крайно време е “Чистота Искър” да спре да бъде източвано и да му се осигури възможност да развива дейността си в повече райони на града, за да има прозрачно управление и ясна отговорност.”, категоричен е Бонев.

Фандъкова успокои Манолова за сроковете за обществените поръчки

От организацията критикуват и обясненията на настоящия кмет и политическо ръководство за избързването с търга за сметопочистването на Столична община. “С недоумение наблюдаваме некомпетентните реплики, които си разменят г-жа Фандъкова и г-жа Манолова - като че ли никой от двата екипа не е наясно с процедурите за обществени поръчки или просто симулират борба.”

Манолова слага в плик името на фирма, която ще спечели обществена поръчка

Активистите добавят и че условията в поръчката не са публично обсъдени и има съмнения, че остава непроменен начинът на сметосъбиране и почистване. “Смятам, че ръчното метене, което е доказано неефективно, трябва да бъде сменено с машинно. Чистотата на столицата не трябва да става жертва на механизъм за социален мир и купуване на гласове.” - завършва Борис Бонев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама