Кристалина Георгиева е новият директор на МВФ

20:10, 25 сеп 19 / Свят 25 4022 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд, това съобщава Ройтерс като се позова на съобщение от МВФ.

Гласуват кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Източник на Ройтерс заяви по-рано днес, че по време на интервюто във вторник Кристалина Георгиева е убедила членовете на Изпълнителния съвет, че именно тя е човекът, който може да води институцията в момента, когато световната икономика показва признаци на слабост, а търговската война е в разгара си.

''За мен е голяма чест, че бях избран за изпълнителен директор на МВФ и благодаря за доверието, което глобалното членство на Фонда и Изпълнителният съвет ми оказаха. Искам да изразя благодарност и уважение на предшественика си Кристин Лагард, велик лидер и скъп приятел, чиято визия и неуморен труд допринесоха толкова много за непрекъснатия успех на Фонда'', това каза Кристалина Георгиева относно избирането й за изпълнителен директор на МВФ.

''Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а дългът е на исторически високи нива. Както отбелязах в изявлението си пред Изпълнителния съвет, нашият непосредствен приоритет е да помогнем на държавите да намалят до минимум риска от кризи и да бъдат готови да се справят с кризите. И все пак не трябва да изпускаме от поглед нашата дългосрочна цел - да подкрепяме стабилни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава и справяне с въпроси като неравенства, климатични рискове и бързи технологични промени'', заяви още тя.

„За нашата готовност да действаме от съществено значение е запазването на финансовата мощ на Фонда и затова засилваме усилията му за надзор и развитие на капацитета. Работейки с моя екип, целта ми е да укрепя допълнително Фонда, като го направя още по-перспективен и внимателен към нуждите на нашите членове. Очаквам с нетърпение да работя с всички наши 189 държави-членки, Изпълнителния съвет и персонала, както и с всички наши партньори през следващите години“, категорична беше тя. 

Премиерът Бойко Борисов побърза да поздрави Кристалина Георгиева за успеха, като отбеляза, че това е огромно постижение за България.

''Днес Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиев за позицията на управляващ директор на финансовата институция. Това е огромно постижение за България. Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции''.

До днес Георгиева беше вторият човек в йерархията на Световната банка, а сега става първият директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена, която оглавява фонда след Кристин Лагард. Французойката се оттегли в началото на месеца, за да оглави Европейската централна банка /ЕЦБ/.

Кристалина Георгиева ще ръководи кредитната институция с бюджет 1 трилион долара в момент, в който САЩ и Китай водят търговска война и когато Вашингтон се оттегли от редица международни договори. 

Георгиева беше единственият кандидат за поста, а през лятото Фондът отмени възрастовия лимит за поста на управляващ директор, като по този начин премахна формалната пречка по пътя на Георгиева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама