Израелският президент възложи на Нетаняху да сформира правителство

21:10, 25 сеп 19 / Свят 25 2162 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Израел възложи на премиера Бенямин Нетаняху да състави ново правителство след изборите от миналата седмица, които не излъчиха ясен победител, това съобщиха от неговият кабинет.

Съобщението последва съвместна среща между президента Реувен Ривлин, Нетаняху и основния претендент на премиера Бени Ганц.

Изрелският президент ще се срещне с Нетаняху и Ганц за да обсъдят формирането на единно правителство

Премиерът Бенямин Нетаняху има още един шанс да състави правителство, след като не го направи след изборите през април, коментира „Джерусалем пост“, след като президентът Реувен Ривлин даде мандат на лидера на Ликуд.

Президентът Реувен Ривлин официално даде на Нетаняху четири седмици за съставяне на правителството. "Нетаняху има повече шанс да състави правителство", каза Ривлин в реч заедно с Нетаняху.

Ривлин каза, че е дал мандата на Нетаняху, тъй като е получил 55 препоръки от членове на Кнесета, в сравнение с 54 за Ганц. Той призова партиите да спрат да се дисквалифицират взаимно. Президентът изрази съжаление, че не се формира правителство за единство.

Няма ясен победител на парламентарните избори в Израел

Нетаняху вече има блок от 55 депутати от своята Ликуд и неговите съюзници. Но ще му бъде необходима и подкрепа от Израел Бейтену или „Синьо и бяло“, за да сформира правителство. Засега всички многократно са отказвали.

Ако Нетаняху се провали, Ривлин може да даде мандат на Ганц или на друг кандидат от Ликуд. Той би могъл също да каже на председателя на Кнесета Юли Еделщайн, че няма кандидат. Ако това се случи, ще има 21 дни, в които всеки кандидат може да се опита да събере 61 депутати зад себе си и да сформира правителство.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама