Южна Корея поиска участие в изграждането на инсталацията за RDF-гориво на София (ОБНОВЕНА)

06:35, 26 сеп 19 / Политика 25 2233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 06:32, обновена в 07:29

Южна Корея проявява интерес към участие в изграждането на инсталацията за RDF-гориво на София. Това стана ясно след двустраната среща на премиера Бойко Борисов и южнокорейският ву колега Ли Нак-йон. Инсталацията ще струва 157 млн. евро.

„Разчитаме, че правителството на Република Корея ще бъде наш партньор в усилията да постигнем реални резултати в сферите с голям потенциал за взаимодействие”, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му перспективни за сътрудничество са високите технологии, машиностроенето, транспорта, образованието. В сферата на информационните и комуникационни технологии компании от двете страни също биха могли да си сътрудничат, включително в научно-изследователската и развойна дейност. Премиерът Борисов изрази надежда корейски фирми да последват опита на други водещи в това отношение държави и да открият в България свои развойни центрове.

От взаимен интерес са също възможностите, които корейските строителни фирми имат за инвестиции в областта на пътната инфраструктура в България. Министър-председателят Борисов посочи, че те биха могли да се включат в редица инфраструктурни обекти у нас чрез механизма на публично-частното партньорство.

Българският премиер акцентира и върху интереса на страната ни да привлече повече туристи от Република Корея. Борисов изтъкна и значението на българо-корейската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която е важен инструмент за взаимодействие.

Двете страни подписаха меморандуми за сътрудничество в сферата на енергетиката и външните работи.

Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея подписаха Меморандум за разбирателство. Документът предвижда подпомагане сътрудничеството между двете държави в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Меморандумът ще насърчи участието на компании от двете държави в търгове в областта на енергетиката, както и ще подкрепи развитието на отношенията между България и Република Корея в сферата на използването на ядрената енергия за мирни цели.

Меморандумът за разбирателство предвижда още обмен на експерти и сътрудничество между енергийни компании и научни институти на двете страни в областта на новите енергийни технологии. Енергийни компании и научни институти от България и Република Корея ще си сътрудничат в сферата на новите технологии с цел повишаване на енергийната ефективност и опазване на околната среда.

Документът бе подписан от извънредния и пълномощен посланик на България в Република Корея Петко Драганов, а от страна на домакините – от министъра на търговията, индустрията и енергетиката Йо Мун-хи.

Меморандум между министерствата на външните работи на Република България и Република Корея за съвместни чествания на 30-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете страни бе подписан в Сеул. Началото им е поставено на 23 март 1990 г.

Документа подписаха заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев и неговият колега – заместник-министърът на външните работи на Република Корея Чо Сей-Юн

Премиерът заяви, че е бел поздравен за избора на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ.

Корейският премиер благодари за предоставения статут на корейските фирми на стратегически инвеститор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама