Борисов: Образованието и културата са приоритет на България и Южна Корея

08:05, 26 сеп 19 / Политика 25 2063 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"И двете държави са поставили като свои приоритет сферите на образованието и културата. Затова бих извадил най-отпред взаимоотношенията между нашите университети и академии“, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон в Правителствения комплекс в Сеул, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българският министър-председател припомни, че когато през 2017 г. корейският му колега Ли Нак-йон е бил у нас, е посетил Софийския университет, който има силна катедра по кореистика.

„И тук, в Сеул, виждаме нашите преводачи и същите преподаватели от тези катедри и университети“, посочи премиерът Борисов. Той изтъкна, че по отношение на разговорите за инвестиции в сферата на производството на батерии за електрически автомобили, сме много близо до развитие на процеса. „Но тъй като касае частни компании - надявам се на цялата политическа подкрепа на нашите колеги от правителството в Корея, както и на автомобилната промишленост“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му в сферата на туризма се отбелязва желание за напредък по отношение на бъдеща линия между двете страни. „Ще правим сметки заедно - с полетите до Хърватия дали не може и по какъв начин да прикачим директната връзка и към нас“, добави българският премиер.

Той изрази надежда, че след разговорите по време на официалното му посещение в Република Корея, както и утрешната среща с президента на азиатската страна, позициите между двете държави в сферите от взаимен интерес ще се сближат още повече. А частният бизнес ще бъде толериран да инвестира в България.

„Приех поздравленията на колегата за избирането на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд, благодаря за подкрепата на Корея“, каза още премиерът Борисов.

Корейският му колега Ли Нак-йон посочи, че очаква визитата на Борисов да създаде възможност за задълбочаване на отношенията между двете страни в навечерието на 30-ата годишнина от установяване на дипломатическите ни отношения.

Южна Корея поиска участие в изграждането на инсталацията за RDF-гориво на София (ОБНОВЕНА)

„Имаме открито сътрудничество. Оценихме постоянното нарастване на стокообмена и инвестициите. Приветствам присъствието на български бизнесмени“, акцентира Ли Нак-йон. Той приветства също политиката на премиера Бойко Борисов да даде на корейски компании статут на стратегически инвеститори, което ще улесни присъствието им България.

„Важно е сътрудничеството в сферата на енергетиката, за което днес подписахме споразумение. Има място за съвместна дейност и във военната област, науката, технологиите, културата и образованието“, изброи премиерът на Република Корея Ли Нак-йон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама