Петкова: Над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към БЕХ

09:22, 26 сеп 19 / Политика 25 2071 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към БЕХ. Други задължения нямат. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНР. По думите ѝ това е и причината да се иска увеличение на капитала. 

Увеличението на капитала на ТЕЦ "Марица-изток" 2 касае централата. Искаме да капитализираме част от задълженията, които ТЕЦ "Марица-изток" 2 има към Българския енергиен холдинг, да увеличим капитала. Така би постъпил всеки един и частен инвеститор в условията на пазарна икономика – тази теза ние защитаваме пред ЕК. Смятам, че има доста добър напредък. Надявам се до края на октомври да имаме решение на този въпрос“, обясни Теменужка Петкова.

Основният проблем в ТЕЦ "Марица-изток" 2 е свързан с разходите за емисии, посочи енергийният министър.

Теменужка Петкова обсъжда мерките за бъдещето на „Марица-изток“

„Централата работи много добре, тя е в много добро техническо състояние, но високите цени на емисиите повлияват върху финансовите параметри и резултат на ТЕЦ "Марица-изток" 2, а и на всяка една централа, която произвежда електрическа енергия от въглища. Цената на енергията в целия регион бележи покачване и една от причините е именно покачването на цените на емисиите в глобален мащаб“, обясни Петкова.

Според нея въглищните централи заемат много важно място в електроенергийната система на страната. „Повече от 46% от електрическата енергия се произвежда именно от тях, а през зимата този процент достига 60. Това определя стратегическото място и на комплекса „Марица-изток“, и на всички централи, които произвеждат електрическа енергия от въглища“, отбеляза Теменужка Петкова.

Тя добави, че международният консултант, нает от БЕХ, работи по анализ на адекватността на системата: „На базата на този анализ ние ще представим пред ЕК и механизма за капацитет, който е предназначен да гарантира сигурността на доставките, както и ликвидността на пазара на електрическа енергия не само в България, но и в региона“, коментира енергийният министър.

„Анализите на нашия икономически консултант показват, че ТЕЦ "Марица-изток" 3 и „КонтурГлобал“ към настоящия момент е възстановил напълно първоначалната инвестиция със съответната норма на възвръщаемост“, съобщи министърът. По думите ѝ в разговори с „КонтурГлобал“ ще бъде намерено балансирано решение, което да удовлетворява и двете страни.

„КонтурГлобал“ е важна централа. Разчитаме и сме сигурни, че тя ще продължи да работи и ще работи при условията на пазара, както всички останали участници в него. Това ще покажат преговорите, които предстоят“, обясни Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама