Захариева: Лидерите в ЕС да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми

11:28, 26 сеп 19 / Политика 25 2366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На форума на високо равнище на Международния център „Низами Ганджави“ в панел на тема „Нови предизвикателства пред Балканите и ново лидерство на ЕС“ министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева заяви, че е време лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания.

Захариева: Тайланд е желан партньор на България в региона на Югоизточна Азия

„На 26 юни 2018 г. председателствах 13-часов Съвет “Общи въпроси”, който реши да започнат преговори за членство с Република Албания и Република Северна Македония през юни 2019 г. Моето послание сега към колегите от ЕС е, че ако не можем да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме. Не мога вече да бъда дипломатична. Убедена съм, че ще е историческа грешка да не започнат преговори или да се разделят двете държави. Друг пример за неизпълнено обещание от страна на ЕС е визовата либерализация за гражданите на Косово, която още не се е състояла, въпреки изпълнението на всички условия”, написа вицепремиерът във Facebook.

“Понякога политиците са по-смели от историците. С Република Северна Македония имаме обща история, а с останалата част от света имаме споделена история - това е нещо различно”, добавя в съобщението си Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама