Денят накратко – 26 септември

19:00, 26 сеп 19 25 2313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Депутатите решиха да не работят две седмици преди изборите, журналисти направиха жива верига пред БНР, България и Република Корея разшириха сътрудничеството си, казахме последно сбогом на проф. Юлиан Вучков и още:

***

„Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”

„Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”това е и тазгодишното мото на мащабната операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя. Целта на инициативата е много проста, но същевременно трудно осъществима - да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти. Всеки желаещ може да се включи в проекта със своя инициатива и обещание.

***

Журналисти застанаха в жива верига пред БНР

Десетки граждани и журналисти се събраха днес пред сградата на БНР в знак на протест след безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември за близо пет часа, както и опита за сваляне от ефир на журналистката и водеща Силвия Великова. Символичен акт, който извършиха те беше предаването от ръка на ръка на радио. Днес стана ясно и че Сметната палата влиза на проверка в радиото, като финансовият одит ще бъде за приода януари 2017 до септември 2019 г.

***

Депутатите решиха да не работят две седмици преди изборите

Предложението на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" беше обсъдено за минути и без дебати - парламентът ще излезе в "изборна ваканция" от 16 до 25 октомври. Пленарни заседания няма да има, но парламентарните комисии ще работят. Местните избори са на 27 октомври, а утре официално започва предизборната кампания.

***

Продължава работата по разследването на хакерската атака срещу НАП

Днес ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Франтишек и зам.-шефът на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов бяха изслушани в анкетната комисия за източването на информация от НАП. По време на изслушването стана ясно, че няма данни работещи в НАП или други служители на държавната администрация да са замесени в хакерската атака на „ТАД Груп“. Освен това няма белег за неправомерно придобита информация, която да бъде във вреда на фирма или физическо лице. 

***

Трети ден – ново отличие

Продължава визитата на министър-председателят Бойко Борисов в Република Корея. Днес Борисов беше удостоен с почетен знак от Университета за чужди езици в Сеул за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения. Борисов не пропусна да акцентира върху ресора на Мария Габриел, както успеха на Кристалина Георгиева, която вчера беше избрана да оглави МВФ. Междувременно двете страни подписаха меморандуми за сътрудничество в сферата на енергетиката и външните работи. Ето какво предвижда той.

***

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посети комплекса „Марица-изток“

„Централата работи много добре, но високите цени на емисиите повлияват върху финансовите параметри и резултат на ТЕЦ "Марица-изток" 2“ - така енергийният министър коментира работата на комплекса. Петкова заяви, че задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към БЕХ са малко над 600 млн. лв., което е и причината да се иска увеличение на капитала.

***

Джок Полфрийман и общественото недоволство

Предсрочно освободеният от затвора Джок Полфрийман ще остане в Дома за временно настаняване в Бусманци до окончателното решение на съда. Това стана ясно от изказване на заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов, докато СГС и ВКС си връщат делото.  Междувременно общественото недоволство по казуса ''Полфрийман'' не стихва. Протест с искане за връщане на австралиеца в затвора и търсене на отговорност от съдебния състав се проведе в столицата. За първи път в него се включи и семейството на убития Андрей Монов.  

***

Маринела Арабаджиева отново ''под стража''

Днес Апелативният спецсъд реши, че здравословното състояние на Маринела Арабаджиева и позволява да пребивава в условията на следствения арест. С това съдът я остави с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Арабаджиева е обвинена за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

***

Започва пълна ревизия на всички лицензирани боксьори в България

Това заяви Венцислав Николов, член на УС на Българския професионален боксов съюз. Повод за проверката е смъртният случай на боксовия ринг в Албания на Борис Станчов, при който стана стана известно, че Станчов се е състезавал с лиценза на своя братовчед Исус Величков. Заради скандала с подменената самоличност на професионалния състезател, в сряда боксовият съюз отне лиценза на мениджъра на Величков - Венцислав Георгиев.

***

Сбогувахме се с проф. Юлиан Вучков

Роднини, колеги и приятели казаха последно сбогом на проф. Юлиан Вучков, който си отиде на 83-годишна възраст. Проф. Вучков беше български есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик и доктор на науките.

***

Почина бившият френски президент Жак Ширак

През последните години бившият президент на Франция Жак Ширак боледуваше и рядко се показваше на обществени събития, а тази сутрин семейството му съобщи, че той е издъхнал на 86-годишна възраст. Политици, сред които германският канцлер Ангела Меркел, френският експрезидент Никола Саркози и германският външен министър Хайко Маас отдадоха своята почит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама