Петкова: Основната ни цел е запазване на електрическите централи и въгледобива

17:24, 26 сеп 19 25 2355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Запазването на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи от комплекса „Марица изток“ е основна цел и приоритет в нашата работа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща в Раднево с представители на енергийните дружества и на синдикалните организации КТ „Подкрепа“ и Конфедерацията на независимите синдикати в България.

„В проекта на Интегриран план в областта на енергетиката и климата сме заложили работа на комплекса "Марица-изток" до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.", припомни Петкова. Тя акцентира върху ясната и категорична заявка на правителството, че централите, които произвеждат електроенергия от въглища, ще останат основна базова мощност в българската енергетика. Причината е, че България разполага с местни лигнитни въглища, а няма нищо по-сигурно за диверсификацията на енергийните източници от местния ресурс, допълни министър Петкова.

Петкова: Над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към БЕХ

Енергийният министър информира за подписано днес от нея писмо до Европейската комисия, с което страната ни уведомява ЕК, че ще изпозлва механизма за капацитет, за да гарантира енергийната сигурност и ликвидността на пазара на електроенергия.

В момента международен консултант извършва възложен от БЕХ анализ на адекватността на системата, който ще бъде изпратен в комисията до края на месеца. Близо 50% от разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" се дължат на високите цени на емисиите CO2, които централата трябва да закупува, за да работи. По думите на министър Петкова, към настоящия момент се търси възможност за минимизиране на риска като емисиите бъдат закупени по-рано.

Министър Петкова се спря и на въпроса за увеличаване на капитала на държавната топлоелектрическа централа като една от мерките за стабилизиране на финансовото й състояние.

Напредъкът на процеса на пълна либерализация на електроенергийния пазар също бе сред темите на разговор. По думите на министър Петкова, в момента се обсъжда възможността в новия регулаторен период малките стопански потребители, присъединени към мрежи ниско напрежение, също да излязат на свободния пазар.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама