Поредно отслабване на бизнес нагласите в ЕС, подобрение в България

15:33, 27 сеп 19 / Икономика 25 1565 Topnovini
1

Измерващият икономическото доверие индекс в ЕС се е понижил през септември до 100,0 пункта от 101,4 пункта през август. Това е спад до ново близо шестгодишно дъно (най-ниско ниво от ноември 2013-а година), сочи ново на европейските власти в Брюксел.

Влошаването на бизнес нагласите в целия ЕС се дължи както на техния спад в рамките на еврозоната, така и на значително понижение на съответния  индекс за Обединеното кралство (спад с цели 4,5 пункта на индекса на водещата икономика извън еврозоната) при относителен стабилен индекс за Полша (слабо понижение на съответния индекс с 0,1 пункта на втората по значимост европейска икономика извън единния валутен блок).

Последното проучване на ЕК за Европейския съюз за септември регистрира съществено отслабване на доверието на мениджърите в промишления сектор.

За разлика от общия показател на ЕК за икономическото и бизнес доверието в ЕС, съответният индекс за България обаче отбеляза отскок до 104,7 пункта от 103,9 пункта през август, доближавайки отново 6-месечни връх през юли на ниво от 104,8 пункта.

Повишаването на общите бизнес нагласи в нашата страна през септември е резултат на рязко подобрение на доверието на българските мениджъри от търговията на дребно, подобрение в сферата на услугите.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 247 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.