Лаборатория в Прага симулира отглеждане на храна на Марс

18:00, 29 сеп 19 / Любопитно 25 1403
1
2
3
4

Босилекът, марулите и репичките тук растат вертикално и без почва. Това е специално създадена лаборатория, в която чешки учени симулират отглеждането на храна на Марс. С техния труд ще стане възможно производството на храни на Червената планета в бъдеще.

Начело на проекта е Ян Лукачевич, който Google и сп. Financial Times класират сред 100-те личности от Европа, чиято дейност е от значителна полза за съвременното общество. Лукачевич е работил с NASA, ESA и е бил част от екип, участващ в разработването на платформата ExoMars 2020. 

„На Марс има условия, които са несъвместими с конвенционалното отглеждане на растения. В същото време хората ще се сблъскат с недостиг на храна и провизии. Следователно е необходимо да се разработи технология, която постепенно да попълва запасите“, обяснява Лукачевич.

Насекомите - ключът към успеха на заселването на Марс

Лабораторията се намира в кампуса на Чешкия университет по природни науки (CULS) в Прага. В проекта се използва основно т.нар. аеропоника - метод, който позволява на растенията да растат свободно във въздуха, без да се налага засаждане в почвата. При него растенията не вливат сили в корените, за да бъдат те здрави.

С вертикалната система за впръскване на вода върху растенията се използва само около 5% в сравнение с конвенционалното селско стопанство, докато добивите са четири до десет пъти по-големи. Системата, освен това, позволява различни температурни, осветителни и атмосферни режими, което позволява бране на салата, например, десет пъти годишно.

Защо да не правим секс с потомците на покорителите на Марс?

Растенията нямат нищо против, че растат вертикално, защото могат да се адаптират. Лукачевич сравнява това с домашни растения, които се въртят зад слънцето. В същото време той признава, че поради липсата на гравитация в нехоризонтално положение растенията на Марс могат да растат дори по-добре, отколкото на Земята.

Освен мисии на Марс, изследванията на екипа могат да помогнат на Земята в бъдеще. Аеропониката все още не е широко разпространена технология заради цената си, но някои от десетките лаборатории в света се намират в Израел, например, който търси начини да се пребори със сушата, или в страните от Бенелюкс, където липсата на пространство за конвенционално земеделие е проблематична.

НАСА експериментира с метода през 80-те години, но лабораторията CULS е уникална главно по броя на параметрите, които може да наблюдава и променя, като по този начин събира повече данни и постига по-добри резултати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 130 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.