Избор или присъда? (Тема с продължение...)

09:00, 28 сеп 19 25 2341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

СЕМ даде 7- дневен срок на шефа на БНР Светослав Костов да подаде оставка, как реагира обаче той. Официално започна предизборната кампания и вече са ясни номерата на партиите в бюлетината. Главният прокурор Сотир Цацаров върна делото срещу Джок Полфрийман. Депутатите подхванаха съкратеното съдебно следствие, докъде стигнаха. Фалира най-големият туроператор в света "Томас Кук", какво следва за родните туроператори. 

***

СЕМ поиска оставката на шефа на БНР, той не я дава

СЕМ поиска оставката на генералния директор на Светослав Костов по време на днешното си извънредно заседание. Регулаторът му даде срок до края на следващата седмица да освободи поста. Ако това не се случи, мандатът му ще бъде прекратен предсрочно. След това ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността, след което ще последва конкурс за избор на нов директор.

Желанието за предсрочно прекратяване на мандата на Костов идва след 5-часовото замлъкване на радиото на 13 септември и опита за отстраняване на журналистката Силвия Великова. Това предизвика проверка, която не доказа ясен технически проблем, който да налага спиране на сигнала. Случаят беше определен като безпрецедентен в историята на радиото. Заради това на 26 септември журналисти излязоха на протест за свободата на словото и образуваха жива верига от сградата на БНР до телевизионната кула. В акцията взеха участие и десетки граждани.

Членовете на СЕМ се обединиха, че приоритет в обществените медии е гарантирането на свободата на словото. Според тях със своите действия Костов е поставил това под съмнение. „Давам си ясна сметка, че сме на прага на предизборна кампания, което усложнява ситуацията. Но не може в БНР да звучи "Let it be" през 2019 г. в знак на протест срещу ръководителя“, коментира председателят на СЕМ София Владимирова. Тя посочи, че Костов е загубил доверието и на регулатора, и на работещите в радиото. Минути по-късно Светослав Костов коментира, че няма да подаде оставка. “След като СЕМ намери основания да ме маха, нека го направи", каза той.

Междувременно парламентът реши Сметната палата да влезе в БНР, за да направи финансов одит за 2 години назад. Беше създадена и временна комисия, която 2 месеца да се занимава с казуса.

***

Старт на предизборната кампания

В петък официално започна предизборната кампания преди местния вот на 27 октомври. Над 6,2 млн. българи имат право да гласуват за 59 партии и 7 коалиции. Над 29 хил. са кандидатите за общински съветници, а 1254 за кметове. Най-много са желаещите да управляват София (19) и Пловдив (14). Всички кметове, които искат нов мандат, трябва вече да са в отпуск и да са определили кой ще ги замества. Парламентът няма да работи 2 седмици преди изборите, за да могат депутатите да се включат в кампанията. Поне 16 народни представители се кандидатират за кметове, най-много са от БСП.

Стана ясно и с кои номера партиите и коалициите ще участват в изборната надпревара. Символично или не малките партии излизат на изборите с малки номера, а големите- с големи. В бюлетината ГЕРБ ще е под номер 43, а БСП под 56. ДПС ще играе с номер 55, а ВМРО – с 34. На „Атака“ се падна 4, на НФСБ - 8, АБВ ще е с 14 номер, „Воля“ - с номер 51 , а „Демократична България“- с 66. Традиционно партиите коментираха изборната нумерология. ГЕРБ се похвали с 4 успешни мандата и тройно добро взаимодействие между гражданите, местната и изпълнителната власт. БСП разтълкува номера си като победа в поне 5-6 града. От ВМРО изтъкнаха, че залагат на местни, свестни и известни кандидати за кметове и общински съветници. Според „Демократична България“ номерът им дава две шестици и лесно се помни. От АБВ припомниха, че са били с номер 14 и когато успяха да влязат в парламента. Вече знаем и имената на всички кандидати за кметове на областните градове.

***

Случаят „Полфрийман“

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска австралиецът Джок Полфрийман да бъде върнат в затвора. Основният му мотив е незаконен съдебен състав, тъй като двама от тримата съдии са имали основание за самоотвод, но не са го направили. Австралиецът Джок Полфрийман излезе предсрочно на свобода миналата седмица. Той бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. 

Многократно през годините австралиецът искаше да бъде освободен заради добро поведение, досега обаче получаваше откази. През юли Софийският градски съд отказа да го освободи, след като прецени, че той все още не се е поправил. Подалият наскоро оставка шеф на Софийския затвор Десислав Трайков каза тогава, че Полфрийман е многократно наказван за неизпълнение на заповеди и демонстративно неподчинение.

Софийският апелативен съд реши да го пусне на свобода предсрочно без пробационен период. Председател на състава, излязъл с това решение, е Калин Калпакчиев, а членове – Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. В мотивите си магистратите посочват, че австралиецът е изтърпял по-голямата част от наказанието си и по никакъв начин не е показал рисково поведение към останалите затворници или към служителите на администрацията на затвора. Бащата на убития студент призова Калпакчиев публично да обясни решението си.

Полфрийман трябваше да изтърпи още 6 години и 6 месеца от присъдата, но магистратите сметнаха, че наказанието е постигнало своята цел и австралиецът вече не е опасен за обществото. Решението на съда предизвика остри реакции не само сред роднините на убития студент. Политици и магистрати изказаха своята изненада от развитието на случая. Междувременно граждани излязоха на протест срещу предсрочното освобождаване на австралиеца. Съдийската колегия на ВСС призова за въздържане от провокации по случая, защото ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа. До окончателното решение на съда Полфрийман остава в Дома за настаняване в Бусманци заради това, че няма валиден паспорт. Пред Нова телевизия Полфрийман каза, че има й паспорт и купен самолетен билет.

***

Съкратеното съдебно следствие на дневен ред

Съкратеното съдебно следствие вълнуваше депутатите тази седмица. След тежкото убийство на момиченце в Сотиря, всички партии се впуснаха да предлагат законодателни промени. В сряда в зала минаха два законопроекта, на пръв поглед противоречащи си. Беше приета идеята на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ съкратеното следствие да отпадне при тежки престъпления. Одобрена беше обаче и тази на ГЕРБ- правният инструмент да остане, а съдията да прецени дали да го използва, за да намали присъдата (при умишлени убийства, изнасилвания, блудства или тежки телесни повреди). В единия случай се промени НПК, а в другия НК.

От БСП реагираха остро с твърдението, че така приети текстовете създават правен абсурд. В петък левицата настоя председателите на парламентарните групи да се съберат извънредно и да решат казуса. От ГЕРБ участваха в председателския съвет, но възразиха левицата да нагнетява допълнително напрежение по темата. Със сигурност се разбра, че във вторник правна комисия извънредно ще обсъди текстовете за съдебното следствие и решение ще има преди „изборната ваканция“. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че преди ваканцията на второ четене ще се гледат само предложенията за промени в НПК. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обаче й отговори, че отсега не може да се предопределя какво ще бъде решението на правната комисия. Според Нинова обединение на предложенията не може да има. По думите на правосъдния министър Данаил Кирилов обаче комисията може да обсъди обединение. „Едното предложение казва какво става в процеса, а другото- каква е правната последица, как се определя присъдата“, обясни той.

***

Най-старият туроператор в света обяви фалит

Британският туроператор "Томас Кук" обяви фалит, след като не успя да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и започна производство по ликвидация. Бяха отменени почивките на стотици хиляди клиенти. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Фалитът му ще се отрази тежко на българския туристически бизнес и на двете ни чартърни летища. Компанията държи 50% от полетите към летищата в Бургас и Варна.

Родните хотелиери ще загубят около 100 млн. лв. Над 5500 туристи, използвали услугите на туроператора, бяха транспортирани от България до родните места. Над 50 хотела у нас са работили с фирмата, като те са основно в Слънчев бряг и Златни пясъци, както и в Албена и Свети свети Константин и Елена. Министерството на туризма ще съдейства на хотелиерите за завеждане на колективен иск за техните вземания за юли и август. 

Ситуацията е изключително тежка, тя ще повлияе не само на летния сезон, но и на сезон 2020 г. със сигурност", посочи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни, че с финансовия министър Владислав Горанов ще се обсъди варианта за данъчни облекчения на хотелите, засегнати от фалита. Дъщерните компании на „Томас Кук” в Германия и Полша също обявиха фалит.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама