7 000 здравни специалисти излизат на национален протест

06:30, 07 окт 19 25 1898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

7 000 здравни специалисти излизат на национален протест на 7 октомври, организиран от три организации.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че на 12 май миналата година бе свикан първият митинг – около 5000 души в центъра на София, с който бяха заявени исканията. „Те започваха с всичко това, което после повече от година всички ние чуваме, виждаме в различни вариации и формати от различни и наши структури и други, да мотивират продължаващите вълнения в сектора, тъй като искането за заплати и към настоящия момент все още не е изпълнено навсякъде“, каза Димитров, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че те смятат, че е дошло време за „поредния наш, общ митинг-шествие, действие, които да мотивира, да канализира и да удари по масата и да каже: „Стига толкова, край, оттук нататък трябва да се изпълнява това, което е договорено!“. Така, че по думите на Димитров основната цел на националната протестна акция, която ще организират заедно на 7 октомври в София има за цел да направи така, щото да предложи конкретните механизми и да изиска от властта, с конкретните им предложения да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в колективния трудов договор. „Според нас е възможно на две стъпки – първа сега, есента и втората с новия бюджет от началото на следващата година“, заяви Димитров.

„На 7-и ще кажем, че искаме решение на проблемите днес и то за всички, защото има лекари, които също са с ниско заплащане - по 700- 800 лв., а ние в КТД сме заложили друго. Ние не делим персонала, не искаме да го противопоставяме и казваме, че ако това не бъде решено, утре ще бъде късно“, каза вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов.

Тодор Капитанов, който е председател на Националния стачен комитет на КНСБ каза, че към настоящия момент желание да се включат в националния протест са заявили 7 000 здравни специалисти. „Колко от тях ще успеят да дойдат зависи от техните графици, тяхната възможност, но очакваме около 7000 протестиращи да бъдат в 11 часа пред МС на площад „Независимост“, където ще се проведе протеста, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама