Боил Банов подари специална икона от Атон на българската църква в Одрин

15:59, 29 сеп 19 / Култура 25 2201 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Света литургия беше отслужена в Одрин на честването на 150-годишнината на българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена”. По повод значимата годишнина на храма министърът на културата Боил Банов подари специална икона на Света Богородица, изработена на Атон.

В приветствието си по повод годишнината на храма министър Банов изрази благодарността на България към Турция за подкрепата за опазването на културното ни богатство. На церемонията присъстваха още заместник-областният управител на Одрин Юсуф Гюлер, заместник-кметът на Одрин, директорът на бюрото на външно министерство в Одрин, генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, посланикът на България в Турция Надежда Нейнски, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, духовни и официални лица и гости.

Министър Банов посочи, че благодарение на ползотворния диалог на българската държава с турските власти на централно и местно ниво е реставрирана тази българска светиня, която днес, век и половина по-късно, грее със своята красота и привлича интереса на туристите като една от знаковите забележителности на Одрин.

В приветствието си по повод годишнината на храма заместник-областният управител на Одрин Юсуф Гюлер подчерта, че съществуването на тази църква на това географско място е изключително важно за приятелските отношения между България и Турция. „Поздравявам Ви за активния обмен между двете ни държави, с отворено сърце Ви приветствам за съвместната ни работа“, допълни той.

Посланикът на България в Турция Надежда Нейнски подчерта, че днешният ден е истински празник за България. „Празник, защото в този ден нашата вяра става още по-силна. По-силна, защото тези, които са вдигнали и изградили тази църква, ни показаха, че когато хората искат нещо, Бог им помага да го сътворят, дори само за шест месеца“, допълни посланик Нейнски. Тя изрази радостта си, че за добруването на страните ни са се събрали заедно и българи, и турци, и гърци - за да подкрепят този български празник. Приветствие по повод тържествения ден произнесе и Васил Лиязе, председател на българското църковно настоятелство в Истанбул. Сред официалните гости бе и Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ на МС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама