Партията на Себастиан Курц печели предсрочните избори в Австрия

18:42, 29 сеп 19 / Свят 25 1919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

33-годишният бивш канцлер на Австрия Себастиан Курц е на път да спечели парламентарните избори, въпреки скандала, който обхвана предишните му крайнодесни съюзници, показват прогнозни резултати в неделя.

Дясноцентристката Народна партия на Курц (НП) взима по неокончателни данни 37% от гласовете.

В Австрия се провеждат предсрочни парламентарни избори

Междувременно резултатите на неговите бивши коалиционни партньори, засегнатата от скандала крайнодясна Партия на свободата (ПС), спаднаха сериозно – от почти 26% на последните избори до около 16%, предаде БГНЕС. Партията засега е трета по сила. От  партията обявиха, че отиват в опозиция и няма да формират правителство с дясноцентристите на Курц. 

Втора е Социалдемократическата партия на Австрия с 22,6 на сто (41 места). Зелените са подкрепени от 13% (27 места). NEOS - Нова Австрия и Либерален форум e пета със 7,8 на сто (14 места).

Австрийците гласуваха за нов парламент, след като преди четири месеца корупционен скандал свали коалиционното правителство на бившия канцлер Курц и Австрийската партия на свободата. Страната се насочи към избори заради скандала "Ибисагейт", свързан с бившия лидер на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Щрахе подаде оставка като вицеканцлер и лидер на Австрийската партия на свободата на 18 май. Ден по-рано германски медии публикуваха кадри от скрита камера, направени на вечеря в Ибиса през 2017 г. Тогава Щрахе е провел среща с жена, която се е представила за племенница на руски олигарх. На кадрите се вижда Щрахе да предлага обществени поръчки, макар че самият той твърде, че няма нищо незаконно в изказванията му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама