Кога столичани отново ще видят маймуните в зоопарка?

20:32, 29 сеп 19 25 3794 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектантска грешка забави с година реконструкцията на клетките на маймуните в столичния зоопарк. Обновяването на местообитанията на приматите трябваше да е готово още в края на 2018 година. Проектантите обаче пропуснали важната подробност, че под новите разширения на клетките на маймуните има подземни помещения с колектори. Сега от общината не се наемат с точен срок за приключане на ремонта, но уверяват, че новият прокект вече е готов и работата ще бъде възобновена съвсем скоро.

Разширението е на стойност над 1 400 000 лева. Новото пространство ще е около 10 пъти по-голямо, а маймуните ще са по-близко до естествената си среда, заради многобройните дървета, които ще попаднат в клетките им

"На терен се установи подземна инфраструктура, която не е била нанесена в кадастралната основа и се наложи преработка на част конструктивна по чл. 154 от ЗУТ. В момента тази преработка е направена, така че очакваме в най-скоро време да бъде подписан акт образец 11 и да бъде възобновено строителството", обясни Йоана Христова, зам.-кмет по екология, пред БНТ.

Новият проект вече е съгласуван, но заради предстоящата есен, дъждове и хладно време срок за изпълнението вече не са дава.

Повечето маймуни се намират в зоопарка, само малка част са преместени в други градове. Времето от година и половина без посетители им се отразява много добре и маймуните се чувстват спокойни.

От зоопарка също се възползват от това, че при приматите не влизат хора, за да направят ново обзавеждане и декорация на вътрешните клетки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама