ВМРО напуска властта, ако подкрепим Северна Македония за членство в ЕС

19:08, 29 сеп 19 / Политика 25 4355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако Министерският съвет (МС) не отложи въпроса за членството на Северна Македония, докато тя не изчисти историята от фалшификации, ВМРО ще напусне управлението. Това стана ясно от думите на вицепремиера и лидер на партията Красимир Каракачанов по Нова телевизия.

Той ще поиска правителството да излезе с такова решение преди 17 октомври, когато предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от Европейския съюз да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето.

„Причината не е само изказването на Пендаровски, а заради цялата политика, която Македония води. Тя не изпълнява договора за добросъседство. Активно работих за сключването му”, заяви Каракачанов.

Каракачанов заяви, че в случай, че МС отхвърли подобно решение, депутатите на ВМРО ще напуснат мнозинството. По-рано в позиция по темата във Фейсбук Каракачанов написа, че е скептичен за македонската страна ще надмогне себе си и ще изчисти фалшификациите.

Каракачанов: Дано се лъжа, но не съм оптимист, че македонската страна ще надмогне себе си

По повод липсата на резултат от работата на българо-македонската комисия, която имаше задача да постигне общ прочит на историята ни в учебниците, Каракачанов каза: "Тази комисия съществува вече от почти 2 г, но резултатите от работата ѝ, ако въобще има такива, са крайно разочароващи. Вината за това е изцяло на македонската страна, която постоянно бави темпото, прави обструкции и се опитва всячески да преиначава значението на оригиналните исторически документи, като постоянно ги тълкува и „обективизира“ от днешна гледна точка".

"Всичко това се прави с една-единствена цел - да не се допусне по никакъв начин „признаване“ на каквато и да е българска идентичност, на която и да е историческа личност от Македония. Македонските историци в комисията са отдадени цялостно на това да защитят максимално титовата и антибългарска конструкция на македонизма. Последните няколко заседания на Комисията са тотална катастрофа и това беше констатирано и от самите нейни членове", написа в профила си Каракачанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама