Руският посланик в Белград: На Балканите назрява нова криза

11:44, 30 сеп 19 / Свят 25 1738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лишаването на Република Сръбска от държавен статут ще доведе до нова криза на Балканите. Това предупреди руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко в интервю за телевизия Pink, предава РИА „Нов ден“.

Руският дипломат изрази сериозна загриженост относно съдържанието на Декларацията на „Партията на демократичното действие“ (ПДД), водена от лидера на мюсюлманската общност в Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович. Документът се застъпва за единството на република Босна и Херцеговина под ръководството на един президент. Сега страната е съставена от федерацията Босна и Херцеговина (мюсюлмани и хървати) и Република Сръбска, която в Тристранното председателство е представена от Милорад Додик. Декларацията всъщност предвижда Република Сръбска, където основно живеят сърбите, да бъде лишена от статут на република, предаде "Фокус".

Боцан-Харченко смята, че този план ще доведе до криза и подчерта, че изразява тази загриженост от името на Русия. Според дипломата, Декларацията на ПДД нарушава Дейтънското споразумение (което сложи край на гражданската война в БиХ през 1995 г.) и също така е регресивно.

„С този план те искат да предизвикат криза, така че след това някой от международната общност да излезе с предложение, което би изглеждало повече или по-малко гъвкаво и компромисно на фона на състоянието нещата, но по същество това ще бъде същата инициатива, изложена по-рано в Декларацията на ПДД“, прогнозира посланикът на Руската федерация в Сърбия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама