Радев: Правителството ще изготви изисквания за приемането на Северна Македония в ЕС

12:34, 30 сеп 19 / Политика 25 3035 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При очакваното в средата на този месец решение за започване на преговори за присъединяването на Северна Македония от ЕС- участниците в срещата постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Това каза държавният глава Румен Радев след инициираната от него среща за присъединяването на Северна Македония към ЕС, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Борисов: Северна Македония да спре да си играе с историята

Правителството се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключването на преговорния процес. А също и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки етап от този процес“, обяви Радев. „Тези изисквания и критерии следва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемане на Северна Македония в ЕС“, подчерта президентът и допълни, че позицията следва да бъде представена и в парламента.

„България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическата перспектива на Северна Македония“, изтъкна Румен Радев и допълни, че липсата на конкретни условия, измерители и срокове обаче е довела до драстично изоставане в изпълнението на Договора за добросъседство.

БСП: Правителството да си уточни позицията за Северна Македония и след това да се търси по-широко съгласие

Въпреки огромните усилия на страната ни, Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не постигна особени резултати. Особено напоследък, те са обезпокоителни. Поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие“, заяви държавният глава.

Според него особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи и паметни плочи, и на позициите на обществените медии.

Важно е да се очертаят червени линии, които да гарантират, че присъединяването няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език, и идентичност като разменна монета“, категоричен бе Радев.

По думите му такава позиция е полезна за ЕС, защото няма да допусне внасянето на междусъседски проблеми в европейското семейство. „Тя ще покаже зрелостта и отговорността на България за стабилността на региона“, посочи президентът и допълни, че позицията би била полезна и за Северна Македония, защото ще внесе ясни европейски критерии и устойчивост на процеса на европейско приобщаване.

„Поставих на масата въпроса за еър полисинга във въздушното пространство на Северна Македония. Имаме принципно съгласие, че правителството ще използва всички лостове в НАТО, в диалог с партньорите, за да поеме своята част от отговорността, и да се включи в такова дежурство на ротационен принцип. За това имаме и средства, и възможности“, каза още Румен Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама