Обмисля се въвеждане на приложение за борба с корупцията по границите на Балканските страни

13:31, 30 сеп 19 25 1650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въвеждането на единно мобилно приложение за противодействие на корупцията на граничните пунктове на Балканите обмисля дирекция "Вътрешна сигурност" при Министерството на вътрешните работи.

Това каза в Кюстендил директорът ѝ Румен Ганев, цитиран от БТА.

"Считам, че това е модерна форма. Вече работим в друга информационна среда и трябва да сме адекватни с тези предизвикателства", каза Ганев.

Той посочи, че вече е направено проучване с Русенския университет, изготвя се и самата технология на приложението. "Надявам се до края на следващата година да може да работи", допълни Румен Ганев. Приложението ще дава възможност на всеки, преминаващ през границите на страните на Балканите, ако стане обект на някакво действие, което е незаконно, да изпрати "само с две натискания" до съответния орган.

"И сега има анонимна линия за подаване на сигнали, както и интернет страница, които се посещават много често, но чрез мобилното приложение ще има възможност и за заснемане на определени действия", поясни Ганев. Той посочи, че в Европа такова приложение засега се ползва само в две държави.

Румен Ганев и колегата му от вътрешното министерство в Северна Македония Деян Андонов участваха днес в инициатива по международен проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията". От сутринта на ГКПП "Гюешево", служители на дирекцията, правят анкетиране на преминаващите през пункта. Целта е да се повиши информираността и доверието на гражданите в дейността на полицията и държавната администрация.

Проектът се финансира от МС. Партньори по проекта са петте балкански служби за противодействие на корупцията - на България, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Гърция. Инициативата е започнала юни от румънската граница, а на база резултатите от анкетите се прави и анализ.

Първоначалната информация на база данните от сръбската и румънската граница е, че хората са неинформирани, каза Румен Ганев. Според него, особено чуждите граждани, преминаващи на територията на България имат известно недоверие към полицейските органи и поради това по-често стават обект на корупционни прояви, защото не познават нашите норми и правила.

По проекта вече се поставени билбордове, рекламиращи инициативата. Предстои среща с обществени групи, важни за противодействието на корупцията и активизиране на обществото. Догодина ще бъдат организирани срещи със завършващи ученици в община Кюстендил, на които те ще бъдат запознати с правата и задълженията си. На тези срещи ще има и младежи от Северна Македония. В анкетирането днес, което ще продължи до ранния следобед, участват и студенти от Скопие. "Криминалният контингент много отдавна си е направил свой ЕС, така че ние на Балканите трябва да си взаимодействаме срещу тези негативни явления", посочи още Румен Ганев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама