Безработицата у нас достигна рекордно ниско ниво

14:30, 30 сеп 19 25 2409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Безработица в България през август бележи спад до 4% спрямо 5,2% година по-рано. Значително намалява и младежката безработица. Продължаваме с мерките за привличане на нови инвеститори и подобряване на условията за развитие на бизнеса в страната, за да може животът на всеки българин да става все по-добър". Това се похвали в официалната си страница във Facebook премиерът Бойко Борисов. 

Безработицата в България намаля до рекордно ниското ниво от 4.2 на сто през второто тримесечие на 2019 г. Коефициентът на продължителна безработица достигна 2.5 на сто за посочения период, съобщи още заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на работна среща с представители на Международния валутен фонд.

Според прогнозите на Министерството на финансите през следващата година заетостта ще се увеличи с 0.2 на сто, а очакванията са безработица да намалее до 4.1 на сто, е допълнила зам.-министър Русинова. 

Положителна тенденция е устойчивият ръст на средната работна заплата в България, който достигна до почти 10 процента годишно, съобщиха от социалното министерство. В браншове като финансовия и IT индустрията, годишното увеличение достига до 18 процента.

Нарастването на доходите в страната играе ключова роля за завръщането на младите българи, завършили чуждестранни университети. След направените от Министерството на труда и социалната политика тази година кариерни форуми, много високообразовани млади специалисти от Германия, Великобритания и Холандия са заявили желанието си за трудова реализация в България.

Намаляването на бедността и редуцирането на неравенството в заплатите в страната е следствие от държавната политика за повишаване на минималната заплата, е посочила Русинова, цитирана в съобщението. За периода 2016-2019 г. тя е нараснала с 33 на сто - от 420 лв. на 560 лв. през 2019 г. За следващата година се предвижда стойността й да стигне 610 лв., е казала още заместник-министър Русинова.
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама