Белград, Скопие и Тирана обсъждат балкански "мини Шенген"

08:10, 09 окт 19 / Свят 25 1942 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерите на Сърбия, Северна Македония и Албания Ана Бърнабич, Зоран Заев и Еди Рама разговарят днес и утре в сръбския град Нови Сад за възможностите за създаване на зона за свободно движение на хора, стоки и услуги между трите страни.

Инициативата за срещата принадлежи на сръбския президент Александър Вучич, който също ще участва активно в работата на тристранната среща, предава БТА.

Този модел за свързаност между трите страни, който Вучич нарича "мини Шенген", предвижда първоначално да бъде либерализирана търговията чрез постепенно премахване на всички процедури при движението на стоки.

Както обясни министърът на търговията на Сърбия Расим Ляич, по време на първия етап ще бъдат отменени всички немитнически бариери. Стоките, които влизат в тези страни, ще подлежат на фитосанитарен, ветеринарен и лабораторен контрол еднократно на външните граници за зоната, а не на всяка граница. По-нататък ще бъдат премахнати и другите процедури, които забавят бързото придвижване на стоките, с крайна цел да бъде постигната пълна либерализация.

Идеята за т.нар. "мини Шенген" предвижда в близко бъдеще да бъде постигнато и свободно движение на хора. Вучич остави отворена възможността споразумението да бъде разширено и отвъд първоначалните три страни с включване на Черна гора, Босна и Херцеговина, но и на Косово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама