Акцент на деня: Северна Македония да признае за Гоце Делчев, ако иска в ЕС

17:30, 30 сеп 19 25 5048 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Подкрепата на България за членството на Северна Македония в ЕС не е безусловна. Това стана ясно след извънредна среща между президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, министри и политици във връзка с наближаващата дата, на която Скопие трябва да получи покана за членство в Европейския съюз.

България подкрепя Северна Македония по пътя ѝ към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност – около тази теза се обединиха участниците в срещата при държавния глава.

Президентът заяви, че е необходимо да се очертаят червени линии, които да гарантират, че присъединяването на Северна Македония към ЕС няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език, и идентичност като разменна монета.

За целта до дни правителството ще излезе с позиция в защита на българския интерес, в което ще заложи изисквания и критерии към Северна Македония, които да станат задължителни за интеграцията ѝ в европейското семейство. Целта е резултатите да бъдат постигнати преди финализиране на преговорния процес за югозападната ни съседка.

Северна Македония да спре да си играе с историята и да се концентрира върху бъдещето, призова премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че влизането на съседката ни в ЕС не може да стане с прекрояването на историята ни. „Довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ“, коментира той и подчерта, че не може България да е единствената държава от всичките 27, която да е против.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че България не може безусловно да подкрепя Северна Македония по пътя ѝ към ЕС и подчерта, че „времето за тупане на топката“ от страна на Скопие е приключило. „Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни“, коментира Каракачанов и добави, че точно заради това трябва да заложим много ясни условия.

От БСП също са на мнение, че не можем да допуснем в ЕС да влезе страна, която не се отнася добронамерено или не изпълнява своите добросъседски ангажименти. Левицата ще излезе със своя позиция, след като стане ясна тази на кабинета. „Ако позицията на правителството е удовлетворителна, може да търсим и обща декларация на парламента", заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Според Евро-атлантическия център за сигурност народът на Северна Македония очаква от България конструктивно отношение, а не вражеско размахване на пръст. Българският национален интерес относно Република Северна Македония е нейната независимост, териториален интегритет и цялост. Българският национален интерес ще бъде допълнително подсигурен, когато Северна Македония стане част от ЕС и наш съюзник в НАТО, за да противостоим заедно срещу причинителите на нашите национални катастрофи, които и днес представляват екзистенциална заплаха за стабилността на региона, отбелязват експертите по сигурност.

Срещата в София отекна и в Скопие. Македонският премиер Зоран Заев заяви, че приема препоръките на България и посочи, че бързо може да се намери решение на откритите въпроси. „Комисията е експертна и предназначена да дефинира нещата. Нашите указания са да бъдат предприети смели стъпки, стъпки, основани на факти и на истината. Фактите и истината са ясни и апелираме за решение. Вярвам, че не е достатъчно само нашата страна да има волята за това. Необходима е воля и от страна на България”, категоричен е Заев. Той подчерта, че България един от най-силните поддръжници на членството на Македония в ЕС и очаква това да се докаже и при гласуването на решение за получаване на дата за преговори. Според премиера, няма място за притеснение – Македония е приела отправените от България послания. Работата с комисиите вече е започнала. Предстоят още срещи между тях, а крайната цел е и двете страни да бъдат доволни от постигнатите решения.

До срещата на „Дондуков 2“ се стигна, след като София втвърди тона към Скопие заради забуксувалата работа на съвместната комисия, която трябва да изчисти спорните историческите и образователни въпроси между двете страни. Досега съвместната комисия проведе седем заседания и препоръча на правителствата на двете държави съвместните възпоменания на св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самуил и отправи препоръки за подобряване на учебниците по история. Последните срещи обаче завършват без особен напредък.

„Препъникамъкът“ в работата на експертите се оказа личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Казусът предизвика сериозно политическо напрежение, а членството на Северна Македония в ЕС се превръща в залог за решаването на спора.

Преди време вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов алармира, че комисията не работи. Според него Македония използва България за членство в ЕС и НАТО и призова страната ни да ѝ постави ултиматум - или да се примирят с въпросите от общата ни история, или няма да получат очакваната от България подкрепа за ЕС. Преди дни Каракачанов дори заяви, че ВМРО ще напусне властта, ако страната ни каже „Да“ на югозападната ни съседка, без тя да е изпълнила ангажиментите си към подписания през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Вицепремиерът  Екатерина Захариева заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия. Тя бе категорична, че България няма да прави компромис с историята и истината, а от Северна Македония не се иска нищо повече от истината.

На 17 октомври ще има Европейски съвет, на който се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за старт на преговори за членство на Македония и Албания. То обаче може да бъде взето само ако абсолютно всички страни членки се съгласят. Само 2 дни преди заседанието на Европейския съвет, на 14 и 15 октомври, ще бъде проведено поредното заседание на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама