Северна Македония и Гърция подписаха споразумение за охрана на въздушното пространство на Македония

17:35, 30 сеп 19 / Свят 25 1745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Република Северна Македония и Гърция подписаха техническо споразумение за охрана на въздушното пространство на Македония, съобщава МИА.

Споразумението е подписано от началника на генералния щам ген. Васко Гюрчиновски и от началника на гръцката отбрана ген. Христос Христодулу. Документът официализира дейността на мисията „Еър полисинг” “(Air-policing) и ще се прилага координирано с НАТО.

Споразумението произтича от новия Договор за сътрудничество в областта на отбраната, който военни министри на двете страни подписаха през април тази година.

Руският посланик в Белград: На Балканите назрява нова криза

Първият пробен полет за нуждите на мисията на НАТО „Еър полисинг” беше осъществен през май с изтребители F-16 на гръцките Военновъздушни сили. Целта беше проверка на комуникациите и радарното покритие на небето над Македония.

Мисията „Еър полисинг” е от изключителна полза за Македония. В нея са включени само държавите-членки на Алианса и предвижда използване на системата за наблюдение на въздушното пространство и системата за командване и управление на ВВС с подходящи сили и средства за противовъздушна отбрана, включително изтребители. Целта е защита на неприкосновеността на въздушното пространство на страните от НАТО. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама