Кои ще бъдат основните приоритети на Мария Габриел в ЕК?

19:48, 30 сеп 19 / Политика 25 3938 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна изслушването в Европейския парламент на кандидатът за еврокомисар Мария Габриел с ресор „Иновации и младеж“, с отговорни комисии Промишленост, изследвания и енергетика, култура и образование.

Ресорът съдържа политиката на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите. „Той е много важен от гледна точка на желанието на Европа да бъде една по-здрава сила“, каза по-рано председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Европейският парламент изслушва Мария Габриел

Тя е сред първите трима, предложени за новата Европейска комисия, които ще отговарят на въпроси на евродепутати.

Във встъпителните си думи Мария Габриел благодари на Европейския парламент за работата по десетки цифрови досиета.

„Изказвам благодарност към Европейския парламент и към за всички, с които работихме много дни и нощи за цифровите досиета. Работата си заслужаваше. Отправям думи на благодарности към българското правителство и към премиера Бойко Борисов, за да бъда номинирана. Благодаря и на Урсула фон дер Лайен за това, че обедини иновацииите и научните изследвания с образованието, културата и младежта”, каза Габриел.

„Европа трябва да запази водещата си роля в науката, с по-голям принос от САЩ и Китай. Но за да стане това, програмата за научни изследвания трябва да остане отворена“, каза още тя.

На изслушването за еврокомисар в Европейския парламент Мария Габриел изтъкна важни приоритети и цели на бъдещите си проекти.

За насърчаване на иновациите, спорта, образованието, за „Европа на талантите, но и Европа на сърцата“ ще работи еврокомисарят. За ЕС на иновациите, за нови граждански инициативи, както и за продължаваща работа по геополитическите интереси, са друга част от приоритетите, на които обърна внимание Мария Габриел. Важна тема на нейния ресор е и, както отбеляза тя, мястото на жените в политиката. 

Депутатите отбелязаха още, че програмата „Хоризонт Европа“ е ключова за ЕС и неговите политики. В рамките на „Хоризонт Европа“ Мария Габриел смята да увеличи ангажиментите за младежта. Относно въпросната програма към Габриел беше отправен въпрос за бюджета, който предстои да осигури.

Борисов: Мария Габриел получава изключително важен и модерен ресор - третото по големина перо в бюджета на ЕС

Нейният отговор беше, че тя ще се стреми да работи за обявеното вече намерение за увеличение на европейския бюджет в тази област от 120 млрд. евро, като застава на страната на ЕП и ще се опита да работи с него, като поддържа непрекъснат диалог, включително и при вземането на решения. Европейски творчески програми ще бъдат стартирани също в рамките на тази програма, каза Габриел, както и инвестиции в нови технологии за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

По програмата „Еразъм“ тя смята да работи в посока по-голямо приобщаване, както и по посока на екологичните дейности. В рамките на тази програма ще се работи и върху различните прояви на културата, както и за равнопоставен достъп на всички.

„Науката се среща с регионите, науката се среща с училищата“ е името на инициативата, която смята да стартира Мария Габриел и беше обявена от нея по време на изслушването в ЕП.

Кандидатът за еврокомисар обяви и стартирането на 15 октомври на форума за културното наследство, на който ще се обсъжда и неговата цифровизация - дейност, чието голямо значение изтъкна Габриел.

Корпусът за солидарност, в рамките на който европейските младежи ще могат да помагат на мигранти, е също една от дейностите с важно значение, отбеляза Мария Габриел.

По всички свои проекти и дейности Мария Габриел ще поддържа непрекъснат и активен диалог с ЕП, като той ще бъде включен в тях като съзаконодател.

Ресорите на кандидатите за комисари бяха обявени на 10 септември от избрания председател на Комисията Урсула фон дер Лайен. Самите кандидати бяха номинирани от държавите в ЕС. Целта на изслушванията е депутатите да преценят дали кандидатите са подходящи за предложения им ресор и дали са готови да отговорят на очакванията на гражданите и да реализират програмата на фон дер Лайен, представена пред парламента през юли.

Мария Габриел: Ресорът „Иновации и младеж“ е признание за България

Изслушванията се организират от парламентарните комисии, отговарящи за ресора на съответния кандидат. Всяко изслушване ще продължи по 3 часа и ще бъде предавано на живо онлайн. След края на всяко изслушване ще бъдат подготвени оценки за представянето на кандидатите.

След края на всички изслушвания Председателският съвет (председателят на ЕП и лидерите на политическите групи) ще обмени мнения с тримата изпълнителни заместник-председатели – Валдис Домбровскис, Франс Тимерманс и Маргарете Вестегер.

Ако се наложи да се проведат допълнителни изслушвания на кандидатите за членове на Комисията или на нови кандидати, те ще се проведат на 14 и 15 октомври, като Съветът на председателите на комисии ще оцени резултата от тях на 16 октомври, преди окончателното решение на Председателския съвет за приключване на изслушванията на 17 октомври.

Гласуването за одобрението на пълния състав на Комисията ще се проведе на 23 октомври по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама