Македония ще получи дата за начало на преговори с ЕС

21:53, 30 сеп 19 / Свят 25 2899 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Северна Македония и Албания ще получат дата за начало на официални преговори за членство в Европейския съюз, това пише македонската версия на Свободна Европа, като цитира Блумбърг.

Агенцията твърди, че са видели писмо, изпратено до министри от ЕС по интернет, от което става ясно, че на срещата в Люксембург на 15 октомври ще бъде определена датата за Тирана и Скопие.

Блумбърг припомня, че през лятото Франция, Германия, Холандия и Дания блокираха получаването на дата за начало на преговорите, което се очакваше да стане по-рано през годината. Причината е разочарованието, че някои държави от Източна Европа, които се присъединиха през 2004 г., не успяват да гарантират върховенството на закона.

Акцент на деня: Северна Македония да признае за Гоце Делчев, ако иска в ЕС

"Въпреки че преговорите траят години - или дори десетилетия, ако се има предвид Турция, както и положителният изход не е гарантиран, получаването на дата ще е победа за Северна Македония. Държавата инвестира голяма част от своя политически капитал в постигането на Договорът с Гърция за промяна на името, с надеждата, че това ще разчисти пътя към членство в Европейския съюз.", пише Блумбърг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама