МВнР за Северна Македония: България няма да направи никакъв компромис по отношение на историята

08:40, 01 окт 19 / Политика 25 2131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основният крайъгълен камък около, който беше конструиран Договора за добросъседство с Република Северна Македония беше решаване на проблемите в общата ни история. В момента има един отказ от решаване на тези проблеми, има едно протакане и отлагане от страна на македонските колеги. Сроковете са съвсем кратки и те трябва да покажат една мотивация и желание за работа.

Македония ще получи дата за начало на преговори с ЕС

Това каза в сутрешния блок на bTV зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който коментира вчерашната консултативна среща при президента по темата за членството на Македония в ЕС.

"В случая говорим за промяна на учебниците и изучаване на истроическата истина. Тук говорим за очертаване на общата история, а не за тълкувание на историята. България има възможност да използва много различни методи и инструменти, с които да въздейства. Много е лесно да кажем - ще се наказваме", каза Георгиев.

Акцент на деня: Северна Македония да признае за Гоце Делчев, ако иска в ЕС

"България няма да направи никакъв компромис по отношение на историята. Във всеки един момент, ако видим, че нашата история се използва, че е застрашен националния ни интерес, то тогава България ще се възползва от механизмите за въздействие, с които разполага. България има лостове за контрол и няма да изпусне този контрол", допълни зам.-министърът.

"Никой не може да ни принуди и накара да направим нещо срещу националните ни интереси. България е пълноправен член на ЕС. Ако видим, че македонските колеги се заиграват с истроията ни и националните ни интереси, ще използваме лостовете си. България никога не е казвала, че членството на Република Северна Македония е даденост и ще падне от небото. Трябва да имаме задоволителен резултат от работата на комисията. Решаването на проблема с Гоце Делчев ще бъде една много добра първа стъпка", даде пример Георгиев. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама