Заев и Ципрас: ЕС да даде зелена светлина на преговорите със Северна Македония

09:00, 01 окт 19 / Свят 25 1911 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонският премиер Зоран Заев и лидерът на основната гръцка опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас призоваха Европейския съюз да определи дата за започване на присъединителни преговори със Скопие през октомври, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

МВнР за Северна Македония: България няма да направи никакъв компромис по отношение на историята

По време на срещата си в понеделник следобед Заев и Ципрас заявиха, че двете страни са преодолели национализма и политическия егоизъм чрез подписването на Преспанския договор за името на Македония през лятото на 2018 година, когато Ципрас беше министър-председател на Гърция и „е време за ЕС да направи същото, като даде зелена светлина за започване на присъединителни преговори със Северна Македония“.

Бившият гръцкия премиер е в Скопие за да участва на организираната от списание Economist конференция с име „Среща на върха на Западните Балкани – Увеличаване на инерцията за европейска интеграция“.

Във вторник Ципрас ще говори на мероприятието за следващите стъпки в европейската интеграция на региона и ще обсъди сделката за името със Заев и бившия председател на европейския парламент Мартин Шулц.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама