Панов: Съдийската колегия реагира неадекватно за Полфрийман

11:34, 01 окт 19 25 2447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдийската колегия на ВСС реагира неадекватно и непоследователно на случая с Полфрийман, каза председателят на ВКС Лозан Панов, цитиран от БГНЕС. Той посочи обаче, че не бива да се очаква от него да коментира висящо производство във ВКС.

Припомняме, че Съдийската колегия призова за въздържане от провокации по случая и зачитане на независимостта на съдиите.

„Хората имат право да изразяват своята позиция, но за да може да има информиран избор, е добре съдебните актове да бъдат прочитани, независимо от това кой как след това ще ги интерпретира“, заяви Панов и изтъкна, че на сайта на ВКС може да се види, че всички съдебни актове по казуса са събрани.

По думите му в замърсена медийна среда дори тези, които не са чели актовете и малкото, които са ги прочели, могат да въздействат и да манипулират обществото.

Полфрийман обжалва заповедта, с която му се забранява да напуска България

Съдийската колегия абдикира от своите задължения, вменени в Закона за съдебната власт да брани независимостта на магистратите”, категоричен е Панов.

Той каза още, че целият подход на насаждане на омраза и ненавист към магистрати, независимо дали сме съгласни или не с постановени съдебни актове е, връща към епохи, които „би трябвало да сме позабравили”.

Лозан Панов смята, че в конкретния случай Съдийската колегия не би трябвало да взима по същество позиция, да застава на страната на едната или другата теза.

Филчев: Решението за Полфрийман е взето от незаконен и предубеден съдебен състав

Магистратите правораздават и трябва да имат усещането, че органът, който е призван по закон да брани тяхната независимост стои твърдо на своето място и позиции. Смятам, че тази неадекватна и непоследователна реакция не създаде това усещане в магистратите”, изтъкна председателят на ВКС.

Австралиецът Джок Полфрийман беше освободен от затвора 6 години преди да изтече присъдата му. Съдът реши, че не е опасен за обществото. Последваха протести срещу освобождаването му и искания за оставки на съдиите. Полфрийман вече обжалва заповедта от 2007 година за напускане на България. По искане на главния прокурор ВКС възобнови производството по предсрочното освобождаване на Полфрийман. Делото мина през СГС и се върна във ВКС. Полфрийман бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. През 2007 г. при улично сбиване в центъра на София той наръга смъртоносно 20-годишния Монов и рани негов приятел. Семейството на жертвата ще обжалва освобождаването на Полфрийман.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама