Борис Джонсън: Ще направим много добра оферта за Brexit скоро

12:13, 01 окт 19 / Свят 25 1859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Великобритания ще внесе нови предложения по сделката за Brexit много скоро", заяви премиерът Борис Джонсън, като се дистанцира от изтеклия в медиите план за ирландската граница.

"Ще направим много добра оферта. Ще я представим официално съвсем скоро", заяви Джонсън пред BBC от Манчестър, където се провежда конференцията на неговата Консервативна партия.

„Таймс“: Борис Джонсън иска от ЕС да блокира отлагането на Brexit

Версиите за неговото дългоочаквано предложение, съобщено в Обединеното кралство и в ирландските медии, предполагат, че той ще поиска проверки на стоки на различни места от ирландската граница. Оповестеният план е предназначен да поддържа безпрепятсвено преминаване на границата между члена на ЕС Ирландия и британската Северна Ирландия след Брекзит, планиран за 31-ви октомври.

Ирландският вицепремиер Саймън Ковъни нарече плана „неосъществим“. „Време е ЕС да получи сериозно предложение от правителството на Великобритания, ако цели сделка за Brexit през октомври“, смята Ковъни, твърдейки, че Северна Ирландия и неговата собствена страна „заслужават нещо по-добро“.

Британският премиер няма да подаде оставка, която би довела до ново отлагане на Brexit

Джонсън каза за BBC, че съобщенията в медиите за неговите предложения са "не съвсем точни".

Той каза, че така наречените центрове за митническо преминаване на стоки не са част от неговото решение, за което британските медии твърдят, че ще бъде представено на Брюксел до уикенда. Премиерът обаче потвърди, че Великобритания вече е предложила начин за премахване на проверките на едър рогат добитък и някои храни, преминаващи границата, чрез разрешаване на правилата на ЕС в Северна Ирландия, както в Ирландия. "Предложението включва отделна територия за селското стопанство, за санитарните и фитосанитарните селскостопански продукти и това е голяма отстъпка от страна на правителството на Обединеното кралство", каза Джонсън.

Джонсън също потвърди ангажимента си да осигури Brexit без по-нататъшно забавяне. Датата на излизане на Великобритания вече беше отложена два пъти от първоначалния краен срок през март.

Премиерът на Великобритания отново отрече твърдението, че е схванал за бедрото млада журналистка преди 20 години - и предполага, че негативните истории за него са движени от настроенията срещу Brexit.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама