Намаляват ограничителните зони в страната, обособени заради АЧС

13:22, 01 окт 19 / Политика 25 1791 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Намаляват ограничителните зони в страната, обособени заради случаите на африканска чума по свинете.

Това каза в Първомай министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева, като добави, че това ще стане след анализ на епизоотичната обстановка, съобщи БТА.

Министър Танева открива производствени мощности на завод в Първомай

По думите й пикът на заболяването е преминал, но не и кризата. До момента в страната са регистрирани 79 огнища, които обхващат 200 квадратни километра. Загубите за бранша са около 20%.

В засегнатите от заразата райони - близо 8% от територията на страната, бяха забранени горскодобивните дейности за два месеца. Дърводобивът ще бъде разрешен, но според Танева забраните не бива да оказват влияние върху цената на дървения материал.

Земеделският министър каза още, че с цел да не се допуска птичи грип в стопанствата в страната са предприети превантивни мерки и проверки, и до момента не е регистриран нов случай на това заболяване.

БАБХ проверява фермите за птичи грип

В Първомай Десислава Танева откри нови производствени мощности в предприятие за производство на лютеница, изградени по ОП "Развитие на селските райони", на стойност 5 милиона лева. Предприятието произвежда традиционна българска лютеница от местни сортове и в него работят около 110 работници, каза управителят Георги Банялиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама