Заев: Ако не получим дата за преговори, ЕС ще накаже най-добрия пример на Балканите

13:55, 01 окт 19 / Свят 25 1726 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако Европейският съвет не вземе положително решение и не даде дата за начало на преговорите със Северна Македония, ще накаже най-добрия пример от държавите в региона.

Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев относно бъдещето на Западните Балкани, съобщи МИА.

Радев: Правителството ще изготви изисквания за приемането на Северна Македония в ЕС

В изказването си Заев подчерта, че страната му вече 15 години е в чакалнята на ЕС и разбира, че някои държави-членки са против разширяването на Евросъюза.

Македония не иска незабавно членство, а само начало на преговорите, което ще ѝ даде шанс за промяна в обществото.

Той наблегна на факта, че съседните Гърция, България, както Румъния, Хърватия, Австрия, Унгария и Италия за пореден път са заявили своята подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани и специално на Република Северна Македония по време на сесията на Общото събрание на ООН.

Според Заев, за самият Европейски съюз също е важно да вземе положително решение за Македония, тъй като страната изпълнява изискванията на ЕС.

Заев и Ципрас: ЕС да даде зелена светлина на преговорите със Северна Македония

По темата за борбата с корупцията премиерът заяви, че има започнали разследвания, които за първи път показват, че в страната има независима съдебна система.

„Борбата против корупцията и независимостта на съдебната система означават за нас по-добра икономика. Ако инвеститорите са убедени, че им е гарантирано правосъдие, сигурност и безопасност, те ще бъдат мотивирани да инвестират в страната”, заяви още Заев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама