Грузинци ще заемат свободните работни места у нас

14:30, 01 окт 19 / Политика 25 804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България и Грузия подписаха Спогодба за регулиране на трудовата миграция. Документът беше подписан от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и министъра на вътрешно разселените лица от окупираните територии, труда, здравеопазването и социалните въпроси на Грузия Екатерина Тикарадзе днес в Тбилиси, съобщиха от МТСП.

Целта на документа е да даде допълнителна възможност за осигуряване на работници за сектори от икономиката, в които има недостиг на работна сила.

Спогодбата ще се прилага за работници от България и Грузия, които имат сключен трудов договор по този документ и притежават необходимото разрешение за пребиваване на територията на другата страна. Разпоредбите регламентират наемането на грузински работници у нас и на българи в Грузия за период до една година с възможност за последващо разрешаване на пребиваване за общ срок до три години. Урежда се и обменът на сезонни кадри за период до девет месеца годишно.

Влизането, пребиваването и заетостта на граждани на България и Грузия ще се регламентират от националното законодателство на приемащата страна. Наетите работници могат да бъдат придружавани от членове на техните семейства.

Наетите по Спогодбата работници ще имат същите трудови права и задължения и защита на работното място, които са в сила за местните работници. Тяхното възнаграждение и условията на труд ще се определят индивидуално в сключените трудови договори.

Компетентните министерства на България и Грузия ще обменят информация за предложенията за работа, получени на територията на съответната държава. Институциите ще си сътрудничат при подбора на потенциалните работници и при подписването на трудовите договори от избраните кандидати. Те ще бъдат информирани на родния си език за условията на труд, пребиваване, жилищно настаняване и завръщане.

Предложенията за работа ще съдържат информация за икономическия сектор и географския регион, в които ще се осъществява дейността, броя на работниците, които ще бъдат наети, търсената квалификация и др.

Преди церемонията за подписване на Спогодбата министър Петков и министър Тикарадзе проведоха среща, по време на която изразиха удовлетворение от партньорството между България и Грузия в областта на пазара на труда и трудовата миграция и желание за разширяване на сътрудничеството в бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама