Визията на Габриел за ресора й в 8 точки

14:59, 01 окт 19 / Политика 25 2127 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Благодаря на председателя на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика Adina Vălean, на председателя на Комисията по култура и образование Sabine Verheyen, на координаторите на политическите групи и на членовете на двете парламентарни комисии за снощния конструктивен дебат по време на изслушването ми. Това написа еврокомисарят Мария Габриел в профила си в социалната мрежа Facebook

Тя определи ресора си за всеобхватен, включващ иновациите, научните изследвания, образованието, младите хора, културата, спорта.

Габриел сподели, че изслушването й е послужило като платформа за "идеи как да постигнем европейско пространство на наука, образование, иновации, култура, спорт, което да бъде на висотата на очакванията на нашите граждани, на младите хора".

"Опирам визията ми за ресора на осем стълба", сподели още Габриел. Ето кои са те:

✔️ Запазване на позицията на Европа като световен лидер в науката и да поддържаме нашата рамка за научни изследвания толкова отворена и последователна, колкото е сега.

✔️ Развиване на нашите иновативни компании. Създаването на Европейски съвет за иновации е отговор на това предизвикателство.

✔️ Работа за намаляване на разделението в научните изследвания и иновациите

✔️ Постигане на по-добро включване на гражданите и регионите. Ресорът е изключително близък до гражданите и възнамерявам да удвоя усилията си за тяхното приобщаване.

✔️ Засилване на геополитическата роля на следващата Европейска комисия, като изградим по-тесни връзки с нашите партньори, например Западните Балкани.

✔️ Подкрепа за културата, защото тя е основата на нашите общи ценности и на желанието ни да поставим човека в центъра.

✔️ Насърчаване на участието на жените в областите, обхванати от ресора

✔️ За постигане на всички тези цели, ние се нуждаем от достатъчен бюджет и ще работя да защитим предложението за силен бюджет през следващия седемгодишен период.

Представянето на еврокомисар Мария Габриел завърши с българския химн, прославящ науката и образованието „Върви, народе възродени“, което самата тя определи за нещо много специално. "Думите в него илюстрират в голяма степен същността на ресора, за който говорихме през трите часа на изслушването. Тези думи ще ме водят в работата ми и занапред", призна Габриел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама