Зелена светлина: АЕЦ "Белене" с лиценз до края на годината

14:56, 01 окт 19 25 1131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на годината или най-късно в началото на следващата година, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) трябва да лицензира проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" с оглед промените в законодателството и изискванията на Европейската комисия.

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на церемония, на която беше официално подписан договорът за удължаване на лицензията на Шести блок в АЕЦ "Козлодуй", предаде БГНЕС.

Удължиха живота на шести блока на АЕЦ ''Козлодуй'' с 10 години

Председателят на агенцията Лъчезар Костов потвърди, че в "обозримо бъдеще, до месеци", ще бъде издаден необходимият лиценз.

На срещата присъства директорът в "Росатом" Сергей Маргелов, който заяви, че компанията му следи с интерес конкурсната процедура за стратегически инвеститор. Той припомни, че през август руснаците са подали заявка за участие в конкурса заедно с още 12 кандидати.

"По отношение на участието в консорциуми, безусловно ние приветстваме такъв формат. Осъзнаваме, че такъв голям проект не може да бъде реализиран само от една компания. Ако в рамките на преговорите бъде сформиран такъв консорциум, при подаване на заявката, това бъде разгледано и одобрено от българската страна, "Росатом" ще участва в него", каза той.

"Сега процедурата се разглежда и топката е в българската страна. Твърде рано е да се говори за каквито и да било имена на партньори и форми на участие", обясни руският представител.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама