СЕМ обсъжда парите на БНР и БНТ за догодина

07:30, 02 окт 19 25 1893 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медийният регулатор ще проведе заседание от 11.00 часа, на което ще обсъди проектобюджетите на двете обществени електронни медии - БНР и БНТ, за догодина. Членовете на медийния регулатор ще разгледат и актуализираната им бюджетна прогноза до 2022г. Очаква се при обсъждането на тези теми да бъде засегнат и горещият въпрос за съдбата на Костов. 

Миналата седмица регулаторът поиска оставката му с мотива, че е поставил под въпрос свободата на словото в обществената медия и му дадоха едноседмичен срок да се оттегли. Минути по-късно обаче Светослав Костов коментира, че няма да подаде оставка. “След като СЕМ намери основания да ме маха, нека го направи", каза той.

Вече половин месец напрежението в БНР не стихва, а разделението в обществената медия расте. В началото на седмицата част от работещите в БНР подкрепиха Костов и обявиха, че членовете на медийния регулатор са приели едностранчиво фактите за ситуацията в общественото радио. Ден по-късно кореспондентите на БНР излязоха с писмо срещу шефа на БНР , в което настояха за оттеглянето му.

Междувременно стана ясно, че полицията разследва побой в нюзрума на БНР, при който има пострадал журналист. Инцидентът се е разиграл преди дни, а сигналът за него е подаден от пострадалия репортер Добромир Видев. Той е бил нападнат от девера на Силвия Великова -  Добрин Йотов, който също работи в радиото, след скандал заради неизлъчени журналистически материали на Видев.

Припомняме, че кризата в националното радио се разрази в средата на миналия месец, когато изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й „Правосъдие“ - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния ѝ поглед към работата на прокуратурата и най-вече към единствената номинация за следващ главен прокурор – Иван Гешев. На следващия ден програмата на "Хоризонт" спря излъчване в цялата страна с обяснението, че се извършва "планирана профилактика". След намеса на премиера Бойко Борисов Силвия Великова бе върната в ефир, а проверката на ДАНС и прокуратурата по случая установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. От редколегията в "Хоризонт" разказаха за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели, за което от СЕМ сезираха прокуратурата. Медийният регулатор обяви, че ще наложи парична глоба на БНР заради нарушения на два члена от Закона за радио и телевизия по два члена. Според единия глобата е от 1000 до 7000 лева, а по другия - от 3000 до 20 000 лева. Парламентът реши Сметната палата да влезе в БНР, за да направи финансов одит за 2 години назад. Беше създадена и временна парламентарна комисия, която ще проучва фактите около спирането на ефира на националното радио, както и имало ли е опит за посегателство върху свободата на словото. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама