Акцент на деня: Габриел отличничка в ЕП

17:30, 01 окт 19 25 5216 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Ресорните комисии в ЕП одобриха кандидатурата на Мария Габриел за комисар с ресор „Иновации и младеж“. Габриел беше сред първите трима изслушани кандидати за следващата ЕК. След 3- часово изслушване и отговори на повече от 50 въпроса Габриел получи „зелена светлина“. Тя мина изпита си успешно с единодушно одобрение и аплодисменти.

Габриел завърши представянето си с думи от химна, прославящ науката и образованието „Върви, народе възродени“.

Председателят на комисията по промишленост Адина- Йоана Вълян определи изслушването като много ефикасно, а портфолиото на Габриел като едно от съществените. Сабине Ферхайен, която е председател на комисията по култура, също даде висока оценка на българката. Лидерът на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер също похвали Мария Габриел, като я нарече „правилният човек на правилното място“.

Критики комисиите имаха само по името на ресора, защото не се споменават културата и научните изследвания.

Положителни оценки за Габриел имаше и от евродепутатите от ГЕРБ, и от опозицията. Според БСП изслушването й е било удовлетворително. За ДПС представянето й е било успешно. От ГЕРБ изтъкнаха изключителната подготовка на Габриел за ресора, безупречното й представяне и подкрепата на ресорните комисии заради усърдната й работа.

8 ще бъдат основните точки във визията на Мария Габриел за ресора й. Тя ще работи за запазване на позицията на Европа като световен лидер в науката, с отворена и последователна рамка за научни изследвания. Ще се стреми към създаване на Европейски съвет за иновации. Габриел иска намаляване на разделението в научните изследвания и иновациите, както и по-добро включване на гражданите и регионите. Поставя си и целта да се засили геополитическата роля на следващата ЕК, с по- тясна връзка със Западните Балкани. Габриел ще подкрепя културата и ще насърчава участието на жените в областите, обхванати от ресора й. Тя ще се бори за силен бюджет през следващия седемгодишен период.

Одобрението на комисиите беше задължително, за да продължи Мария Габриел напред. След като бъдат изслушани всички кандидати за еврокомисари, трябва да бъдат утвърдени от ЕП. Председателският съвет на ЕП трябва да реши дали да обяви изслушването за приключило. След това в Страсбург на 23 октомври ще се гласува съставът на комисията на Урсула фон дер Лайен. Не е ясно обаче дали вотът няма да се забави заради отхвърлянето на кандидатите за комисари на Румъния и Унгария заради конфликт на интереси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама