Захариева: Цялата идентичност на Македония от 1944 г. се основава на части от общата ни история

09:18, 02 окт 19 / Политика 25 1776 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нашата подкрепа по отношение на европейската интеграция на Македония не е била никога безусловна. Има едно много ясно условие и то е добросъседски отношения. Няма как да се стремиш да станеш член на ЕС и да имаме нерешени двустранни отношения. Това не е само български критерий, това е един от критериите за членство в ЕС – приятелски и добросъседски отношения. Това заяви външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

Преди имаше дори филми, финансирани от държавата Македония срещу България, каза Захариева.

Заев: Ако не получим дата за преговори, ЕС ще накаже най-добрия пример на Балканите

В договора с Македония има икономика, туризъм, свързаност, култура, образование. В момента върви вторият етап – по-евтини разговори между ЕС и тях. Ние искаме да видим повече икономика и търговия с Македония. От 1 август до края на 2017, когато се подписа договорът с Македония, стокообменът се увеличи с 13% за 5 месеца. Но иска ми се да видя повече български медии в Македония, добави Захариева.

В сферата на културата се организират общи фестивали, театри и т.н. МВнР подкрепя един от тези фестивали финансово. Няма как без хората на изкуството. Коридор 8 беше един от коридорите с най-много отпуснати пари.

За съжаление се изисква време, съвсем скоро ще започне и разширяването на КПП-тата. Би трябвало до Скопие да се стига за 2 часа и половина, това е целта, хората искат да бъдат заедно.

Заев и Ципрас: ЕС да даде зелена светлина на преговорите със Северна Македония

Не трябва да подценяваме обаче историята, подчерта външният министър и добави, че условията са ясни. Не съм съгласна, че България никога не е имала условия към Македония. Такава е процедурата в Брюксел и тези условия започват да се одобряват сега. Преспа е двустранен договор. Не е лесно да смениш името на държавата си, но историческата част между България и Македония е по-трудна. Цялата идентичност и цялата история от съществуването като република на Северна Македония от 1944 г. вече се основава на части от общата ни история, подчерта Захариева.

Нито твърдата, нито меката дипломация ще свършат работа, трябва да има баланс, каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама