Сигнал: Служител на БАБХ умъртвява птици с тъпчене

09:48, 02 окт 19 25 3239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подаден е сигнал за нехуманно умъртвяване на птици от птицеферма от служители на Агенцията по храните в шуменската община Смядово. Акцията е заснета от охранителна камера във фермата, а клипът беше разпространен в социалните мрежи от собственика на фирмата Димитър Папазов. На видеото се вижда как служител на агенцията подскача върху чувалите с птици.

Пред bTV собственикът обясни, че акцията по евтаназирането на животните е постановка от БАБХ. Собственикът подчерта, че проби от птиците са взети в петък вечерта около 20.30, което той смята за притеснително. Резултатите на агенцията показват, че има наличие на салмонела по стените в две от халетата на фермата.

Собственикът на птицефермата предприема самоконтролни проби, които изпраща до лаборатория. По думите му резултатите за болестта са отрицателни.

Въпреки това е последвало умъртвяване на птиците. Председателят на комисията, извършваща хуманното умъртвяване, съгласно заповедта на директора на ОДБХ-Шумен – д-р Наташа Баева заяви, че проверката е извършена по всички правила. Папазов изрази своето притеснение и от държанието на д-р Баева по време на акцията.

Директорът на ОДБХ-Шумен д-р Катя Райкинска обясни, че поведението на служителя, който тъпче чувалите с птиците е недопустимо и неприемливо. Експертът е поискал писмено обяснение от всички служители, участвали в умъртвяването. След изпратен доклад до изпълнителния директор на БАБХ е образувано дисциплинарно производство. Райкинска заяви, че служителят от кадрите е отстранен от работа.

Директорът обясни, че установените щамове на салмонела в птицефермата са опасни за здравето на хората и животните. Освен това яйцата, произведени в обекта, са изтеглени от търговската мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама