България пред вратата на Международната асоциация за развитие – заявяваме членство

13:16, 02 окт 19 / Политика 25 1755 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството одобри намерението за членство на Република България в Международната асоциация за развитие (MAP). 

Министърът на финансите Владислав Горанов в качеството му на управител за България в Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) е упълномощен да подпише от името на българското правителство и представи пред MAP заявление за членство на страната ни и да проведе преговори за договаряне на условията за присъединяване съгласно учредителния договор на Асоциацията.

MAP е създадена през 1960 г. и е единствената от 5-те организации от Групата на Световната банка, в която към момента България не членува.

Асоциацията допълва мисията на МБВР, като подпомага най-бедните страни чрез предоставяне на заеми при субсидиарни условия, безвъзмездни помощи и техническа помощ, ангажира се и с облекчаване на дълг по линия на различни инициативи. Дейността й е в съответствие с основния мандат на Групата на Световната банка за намаляване на бедността и увеличаване на споделения просперитет и като цяло с ролята на многостранните банки за развитие за дългосрочно мобилизиране на средства за решаване на глобални въпроси и неравенства.

Асоциацията се финансира традиционно от вноски на своите страни-членки, в т.ч. първоначални и допълнителни вноски по линия на одобрявани на всеки три години захранвания, както и от трансфери от организации от Групата на Световната банка. Вноските в MAP се отчитат като официална помощ за развитие. При последното захранване на институцията е възприето въвеждане на т. нар. „хибриден модел“, включващ и финансиране от капиталовите пазари. В MAP членуват 173 страни, като повечето държави-членки на ЕС участват като контрибутори в отделните захранвания.

Партньорството в рамките на MAP ще даде възможност на страната ни да демонстрира своята глобална солидарност и по-голяма отговорност за справяне с проблемите в многостранната общност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама