Екслоатирани ли са работниците в завода за скариди в Айтос?

15:09, 02 окт 19 25 2862 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инспекцията по труда проверява условията за работа в завода за скариди край Айтос. Институцията се сезира след излъчено по БНР интервю с бивша работничка. Тя и колегите ѝ са сигнализирали за лоши условия на труд и работен ден извън нормите.

Преди седмица, във фабриката се е провела и импровизирана стачка. След нея, една от работничките е уволнена, защото е дала гласност на проблемите в социалните мрежи.

Разкриха схема за трудова експлоатация на българи във Франция

"Има определен тонаж за деня и докато той не свърши, не пускат никой да си тръгне. Работили сме по 12-13 часа. Излизах от вкъщи в 6.00 часа сутринта и се прибирах в 21.00. Някой път се е стигало и в 22.00 часа да се прибера. Работи се на 13° -14° градуса. Понякога скаридата не е хубаво размразена, дават я ледена. Хората се разболяват, а при условие, че е хранителен продукт, те кашлят, идват болни на работа“, разказва уволнената служителка.

Социалните мрежи са пълни с идентични на нейния коментари - за ниско заплащане и лоши условия на труд. В завода текучеството на работници е сериозно и непрекъснато се търсят нови служители. Само през миналата седмица са били обявени около 60 свободни места. От Инспекцията по труда посочиха, че не е имало официални жалби към този момент до тях.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:22, 16 мар 21

Всичко това е вярно трябва да се сезират прокуратурата там се извършва пълна експлоатация на хората няма работно време работиш от 7ч до 9ч че дори и до 10 не се плаща това което трябва има измислени глоби работят на минусови температури от порядъка на минус20градуса

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама